• 0

Novi paket podrške na snazi: ECB izdvaja 750 milijardi evra, kupuje i grčke obveznice

Novi program pokriva suvereni i korporativni dug

  • 0
evro evri euro metalni novac kovanica kovanice Foto: Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) formirala je novi paket od 750 milijardi evra kako bi pomogla EU ekonomiju i društvo, usred krize s korona virusom.

Program nosi naziv "Pandemic Emergency Purchase Program" (PEPP) i važiće do kraja ove godine.

Kristin Lagard, predsednica ECB, oglasila se juče na Tviteru i rekla da "vanredna stanja zahtevaju vanredne akcije". Dodala je da će odlučno, zajedno sa svojim timom, koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi negativan uticaj bio što manji.

Korona virus, koji je krajem 2019. uzeo maha u Vuhanu (Kina), ubrzo se proširio na Evropu, a njene trenutno najugroženije lokacije su Italija, Francuska, Španija i Belgija koje su, gotovo potpuno, zatvorene. Podaci govori i da je više smrtnih slučajeva zabeleženo na Starom kontinentu, nego u Kini.

Novi program uključiće i grčke hartije od vrednosti, kojih nije bilo u ranijim programima ECB, jer grčka vlada zbog dužničke krize nije uživala dovoljno kredibiliteta. Banka je bila kritikovana, jer je Lagard prošle nedelje izjavila da uloga Banka nije da zaustavi širenje suverenog duga.

Njen prethodnik, Mario Dragi, koji je na čelu ECB bio od 2011. do 2019, govorio je da će "ECB učiniti sve što je potrebno da spasi evro".

Banka je prošle nedelje iznenadila tržišta, jer nije smanjila kamatne stope kako bi oporavila ekonomiju tokom perioda korona virusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>