• 0
 ≫ 

Napadi na Maska, jer nema svest o koroni. Da li će, ipak, početi da pravi respiratore?

 ≫ 

Povodom respiratora koji su svetu, u ovom trenutku, prekopotrebni - oglasio se i prvi čovek Tesle. Da li će ova kompanija pomoći?

  • 0
Elon Musk

Foto: Tanjug/AP

Iako ga je jedan pratilac praktično nazvao "idiotom", Ilon Mask mu je kratko i šturo odgovorio na Tviteru.

- Molim te osposobi svoju fabriku da proizvodi respiratore. Ja posedujem Tesla auto i volim kompaniju. Moraš da prestaneš da se ponašaš idiotski kada je reč o ovoj temi. Ovo je velika katastrofa. Raspitaj se kod stručnjaka - glasio je komentar.

Mask mu je odgovorio: Pravićemo respiratore ako dođe do deficita.

Ipak, sudeći po situaciji u celom svetu, ovih naprava u startu nije bilo dovoljno.

Jedna mala firma iz Sijetla čak radi 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, kako bi obezbedila dovoljan broj respiratora i spasila mnoge živote.

 

Urednica veb sajta "FiveThirtyEight" je takođe konstatovala nedostatak i izazvala Maska na Tviteru: Trenutno postoji nestašica, koliko respiratora ti praviš?

On je odgovorio da su tehnološke komponente koje se prave u njegovim fabrikama Tesla i SpaceX - "sofisticirane", aludirajući na to da u poređenju s tim, respiratore "nije teško napraviti". Dodao je da nije problem u proizvodnji, već u vremenu, to jeste, da ne mogu biti napravljeni odmah.

Ujedno je upitao i koje bolnice trenutno imaju problem s nedostatakom respiratora?

 

Stručnjaci upozoravaju da bi SAD mogle da se suoče s nedostatkom sve potrebne opreme za lečenje korona virusa, a respiratori su ključni u toj priči. Prema podacima, Sjedinjene Države imaju 170.000 respiratora, s tim što je 160.000 odmah spremno za upotrebu, u bolnicama, dok se ostatak nalazi u nacionalnim rezervama.

Jedan ekspert je čak prognozirao da bi jednom milionu Amerikanaca mogao da zatreba ovaj uređaj za lakše disanje, sada u ovom periodu, a i nestašića maski u bolnicama je postala česta pojava.

Nekoliko drugih auto kompanija, kao što su "General Motors" i "Ford", kažu da pregovaraju s Belom Kućom o tome na koji način bi mogli da pomognu, odnosno da proizvode respiratore, ako bude potrebe. Prva od ove dve kompanije je privremeno obustavila rad, a iz "Forda" su juče rekli da će smanjiti proizvodnju u Severnoj Americi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>