• 16
 ≫ 

Nikada niste videli ovakav beogradski aerodrom... Nema žive duše

 ≫ 

Obustavljeni svi komercijalni međunarodni letovi

  • 16

Aerodrom "Nikola Tesla" obustavio je danas međunarodni putnički avio-sabraćaj ka i sa aerodroma u cilju daljeg sprečavanja mogućnosti infekcija korona virusom.

"Nikola Tesla" je poznat po velikom prometu, zato su ove fotografije neobične i pomalo tužne. Aerodromske prostorije su potpuno prazne, putnika nema, hodnici su pusti.

Na "Tesli" je još međutim, njegov doskorašnji direktor, Saša Vlaisavljević.

- Ovo mi je najtužniji dan u karijeri - rekao je on.

Kompanija će u narednom periodu obavljati  jedino humanitarne letove i kargo saobraćaj.

- Aerodrom ”Nikola Tesla” u Beogradu neće biti zatvoren u vreme uvedenog vanrednog stanja zbog širenja virusa COVID-19, ali će na osnovu odluke Vlade Srbije  u 12 časova biti privremeno obustavljeni svi komercijalni međunarodni letovi sa i ka Aerodromu”. Međunarodni granični prelaz na Aerodromu ”Nikola Tesla” odlukom Vlade Srbije biće privremeno zatvoren od 19. marta 2020. godine -  rekli su ranije danas u Ministarstvu saobraćaja, građevine i indrastrukture.

U narednim danima moguće je očekivati dodatne humanitarne letove i to ne samo Er Srbije. Ministar unutrašnji poslova izjavio je da će država pojedinačno odobravati ove "specijalne" međunarodne letove bez komercijalnih putnika. Avio-služba Vlade Srbije takođe će nastaviti neometano (i međunarodno) letenje.

Portal Tango six podseća da je poslednja misija koju su imali bilo prevoženje testova za korona virus iz Kine koji su preuzeti u jednoj evropskoj zemlji uz pomoć Falkona 50.

Letenje takođe nije zabranjeno generalnoj avijaciji na teritoriji Srbije. Danas je SMATSA-in avion za kalibražu YU-BTC takođe leteo na svojoj redovnoj misiji iznad Slovenije.

- Zatvoren je tehnički samo granični prelaz kojim inače rukovodi MUP Srbije. To znači da je efektivno suspendovan sav međunarodni komercijalni putnički saobraćaj. Srbija nema domaći komecijalni putnički avio-saobraćaj. Aerodrom dakle nije "zatvoren" jer postoje druge vrste letova koje će se neometano objavljati. Helikopterska jedinica MUP-a, vojska, privatni letovi unutar Srbije i specijalni međunarodni letovi po posebnim odobrenjima kao što su humanitarni. Država takođe može odlučiti da organiuzje, ukoliko bude bilo potrebe Er Srbiju da evakuiše dodatne putnike u inostranstvu - rekao je za Telegraf Biznis Petar Vojinović, urednik Tango sixa.

Pogledajte u našoj galeriji na početku teksta kako izgleda sada aerodrom Nikola Tesla.

Video: Prazni gradovi i puste ulice, policijski čas na snazi u Srbiji

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Južni

    19. mart 2020 | 15:05

    Tako treba

  • ffm

    19. mart 2020 | 14:58

    Sta je sa kupljenim kartama za letove koji su otkazani???Air Serbia ne odgovara niti na pozive niti na mailove???

  • 😨🥺

    19. mart 2020 | 16:09

    EVAKUISITE NAS MOLIM VAS!!!!Ima nas koji smo zatečeni ovim na putovanju na koje smo pošli pre ove situacije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>