• 2
 ≫ 

Da li se ponavlja 1929? Analitičar tvrdi da korona nije slomila berze i da je zlato uvek dobra ideja

 ≫ 

Holandski analitičar kaže da se istorija ponavlja i da korona nije "krivac" za berzanski slom

  • 2
Berza, biznis, pad akcija, pad na berzi Foto: Shutterstock

Analitičar iz Holandije, Čarls Nener, predvideo je ovu ekonomsku situaciju, posebno dešavanja na berzi, u svom modelu sa više od 200 stotina indikatora, i kaže da trenutno stanje nije nužno posledica korona virusa.

- Bojim se da Holandija tone u deflaciju - kaže on.

On je davao upozorenja i pre 2007, odnosno 2008, kada je nastupila svetska ekonomska kriza, koja je poremetila Vol Strit, pa i Holandiju, čiji je on državljanin. Pravio je prognoze na osnovu sopstvenih modela, i važi za jednog od najcenjenijih analitičara finansijskog tržišta.

Kaže da je ovo težak period koji traje dugo, i osvrće se na finansijske posledice 1929. i 1930. godine, odnosno na takozvani Berzanski slom. Kaže i da kupovina zlata, radi sigurnosti, uopšte nije loša ideja.

Poučen istorijskim dešavanjima, apeluje na investitore da budu oprezni. Kaže da će, ako se ponovi situacija iz 1929, akcije nastaviti da padaju i moći će da se pozdrave sa njima. Zato imaju ograničen period da reaguju.

- Kamatne stope su već negativne. Centralne banke u Evropi se teško nose sa situacijom, a na udaru su naša kupovna moć i penzije. Penzioni fondovi su sada u problemu - napominje Nener, i dodaje da zbog budućnosti naše dece i unuka, Holandija, kao i ostale zemlje, nisu u stanju da više potpomognu penzionere.

On uskoro puni 70 godina i kaže da je veoma zabrinut. Smatra da će potrošači dramatično promeniti svet, da je ekonomija prilično "slomljena", ali da moramo učiti iz kriznih situacija.

Ipak, postavlja se pitanje da li su centralne banke izvukle pouku iz kriza proteklih decenija i raspolažu li s dovoljno kapitala?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    22. mart 2020 | 07:17

    NECE BITI SVETSKE KRIZE JER SE KINA POSLE KORONE EKONOMSKI SNAZNO OPORAVLJA!!! CUDNO JE STO JE BRITANIJA U ZADNJU DECENIJU NAJVECI KUPAC RUSKOG ZLATA -CAK 80PROCENATA!!! DALI SU NESTO ZNALI O KORONI ILI JE TO NJIHOVO MASLO ????!!???

  • nikolas

    22. mart 2020 | 00:25

    BERZAMA VLADA STRAH I PANIKA ZBOG KORONA VIRUSA I GUBICI SU U TRILIONIMA DOLARA ALI JOS UVEK SMO DALEKO OD ONE KRIZE IZ 1929 GODINE !!! POGLEDAJTE KINU STA JE PREZIVELA ALI LJUDI SU RADILI KUCI I SVE SE OPET POKRENULO -JEDEN KVARTAL LOS SE MOZE BRZO PREVAZICI I TAKO CE SE BRZO CITAV SVET OPORAVITI EKONOMSKI KAD SVET POBEDI VIRUS!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>