• 6
 ≫ 

Pet konkretnih mera koje američke kompanije nude za spas naše ekonomije

 ≫ 

Pored borbe za živote i zdravlje, potrebno je preduzeti aktivnosti za očuvanje radnih mesta

  • 6
grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Pixabay

Poslovna branša prethodnih dana nudila je svoje predloge i mere koje bi mogle da pomognu privredu u vreme vanrednog stanja i usporavanja zbog korona virusa. Najvašnije od tih mera su:

- smanjivanje poreza i doprinosa

- obustava obračuna kamata

- nesmetan transport robe

- povoljni krediti

- obustava plaćanja akontacije

- smanjiti porez na imovinu 50 odsto

- refundiranje ili pokrivanje plaćenog odsustva

Upravo je i Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) upitila svoj predlog mera u cilju smanjivanja negativnih efekata korona virusa na privredu.

Pored prioritetne borbe za živote i zdravlje građana, potrebno je preduzeti aktivnosti za očuvanje što većeg broja radnih mesta u privredi Srbije.

AmCham je uputila Vladi Srbije predlog prvog kruga mera za domaću ekonomiju. Mere su predložene na osnovu ankete sprovedene među članicama AmCham-a, uporednih mera iz 15 različitih zemalja, a uz uvažavanje finansijskih mogućnosti kojima Srbija raspolaže.

Većina američkih kompanija smatra da je neophodno da Vlada usvoji set privremenih mera u oblasti rada i smanjenje poreskih izdataka u domenu fiskalne politike, čime bi se čuvala likvidnost u privredi i nivo zaposlenosti u situaciji sa manjim obimom posla.

Istraživanje ukazuje da već sada 55% kompanija beleži teškoće u poslovanju. Od ispitanih kompanija najveći broj ili već ima, ili očekuje da će prodaja opasti za 20% do 30% u prvom periodu.

Pet opštih mera

Prva mera je smanjivanje poreza i doprinosa u slučaju odsustva sa rada do 30 dana zbog korona virusa, a na drugom mestu mera nalazi se oslobađanje od poreza i doprinosa za vreme prekida rada.

Zatim, kako bi se obezbedila likvidnost kompanija, predlaže se umanjenje u iznosu od 50 % na akontaciju poreza na dobit za 2020. godinu za pravna lica i preduzetnike uz plaćanje prema godišnjem obračunu sledeće godine. Obustava obračuna kamate za neblagovremeno plaćanje poreza za obaveze nastale od početka vanrednog stanja do 30 dana nakon završetka, za preduzeća koje već imaju velike probleme u poslovanju. Primenom ove dve mere, neće biti umanjene poreske obaveze preduzeća već samo odložene usled smanjenja poslovnih aktivnosti.

Kako bi krvotok privrede mogao da funkcioniše, peta, poslednja iz seta generalnih mera, predviđa omogućavanje nesmetanog prekograničnog transporta robe i usluga. Preporučuje se Vladi da hitno otpočne pregovore i usaglašavanje mera sa zemljama sa kojima se graničimo, uključujući zemlje EU i CEFTA zemlje, kako bi i naša zemlja imala tzv. „zelenu traku“ za promet robe.

Mere za mala i srednja preduzeća

Imajući u vidu da je najosetljiviji sektor privrede sektor malih preduzeća, preporučene su i dodatne mere za mala i srednja preduzeća koje uključuju 50% manje poreze i doprinose za paušalce i hitno obezbeđivanje garancijskih šema za kredite namenjene održavanju likvidnosti pogođenih malih i srednjih preduzeća.

Predlog mera za posebno pogođene sektore

Predlog mera za posebno pogođene sektore kao što su sektor turizma, logistike i automobilske industrije obuhvata obustavu plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020. godinu, pošto se očekuje da će većina ovih firmi završiti godinu sa gubitkom. Imajući u vidu potrebu smanjenja fiksnih troškova, posebno u hotelijerskoj industriji, bilo bi neophodno smanjiti porez na imovinu do 50%.

Kako bi se dodatno obezbedio ostanak u radnom odnosu za radnike, predloženo je i refundiranje i pokrivanje dela troškova plaćenog odsustva za vreme prekida ili smanjenja obima rada pod uticajem virusa.

Specifične mere za zdravstvo

Specifične mere za sektor zdravstva uključuju izuzimanje lekova koji ne mogu da se prometuju na teritoriji naše zemlje iz Odluke o zabrani izvoza lekova, ali i ukazao da zbog povećane potražnje distributeri ne mogu da obezbede šestomesečni lager lekova već kroz više sukcesivnih nabavki.

Mere monetarne politike

Pored pohvale uvođenju moratorijuma na otplatu kredita za preduzeća i građane, predlaže se dodatna injekcija likvidnosti bankama od strane NBS, bilo u vidu smanjenja obavezne rezerve, proširenja kolaterala za repo oepracije, bilo kroz omogućavanje korišćenja zaštitnih slojeva kapitala, kao i odgovarajući tretman potraživanja u moratorijumu sa stanovišta prudencijalnh standarda.

Pojednostavljenje administrativnih procedura 

Dodatno, predložene su izmene i pojašnjenja administrativnih mera, kao što su omogućavanje elektronskog otvaranja bolovanja, prijave prebivališta i rada od kuće. Za sve zaposlene koji ne mogu da rade od kuće, predlaže se uvođenje zvaničnih protokola i mera zaštite ovih zaposlenih.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>