• 2
 ≫ 

Tri miliona maski nikada nije stiglo do Slovenije: Bosanac ih prevario, ugovorio fiktivni posao

 ≫ 

Ovo je neverovatno, izgubili smo kontakt s vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo da ga kontaktiramo ceo dan, ali se ne javlja i ne znamo gde je, rekao je ministar odbrane Slovenije, Matej Tonin

  • 2
Maska za lice

Foto: Pixabay

Slovenija je suočena sa velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građana, a posebno zdravstvenih radnika i drugih kritičnih službi u epidemiji korona virusa.

Pošiljke koje je naručila slovenačka vlada kasne, a kamioni su blokirani na putevima u Nemačkoj i Italiji, objavili su slovenački i hrvatski mediji, a prenosi Politika.

- U bolnicama, kojima su potrebna zaštitna sredstva i oprema, situacija je kritična, a u jednoj ustanovi maske su pozajmili autolakireri - rekao je ministar odbrane Matej Tonin.

On je za slovenačku televiziju izjavio i da "milion i po nabavljenih maski čeka u Nemačkoj, u Hamburgu, i da se nadaju da će u Sloveniju stići do kraja nedelje, dodajući da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi.

Tonin je napomenuo i da će vlada Nemačke ako zatreba - poslati maske avionom. Međutim, Sloveniji je i iz Italije trebalo da dođe tri miliona zaštinih maski, ali ih nema.

- Ovo je neverovatno, izgubili smo kontakt s vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo da ga kontaktiramo ceo dan, ali se ne javlja i ne znamo gde je - rekao je slovenački ministar odbrane.

Šta se, zapravo, desilo?

 

Matej Tonin je, naposletku, izjavio je da je sve vreme reč o klasičnoj prevari, što je ustanovila policija, nakon što se teretu izgubio svaki trag.

On je objasnio da im je bila obećana isporuka maski i da je ministar privrede, Zdravko Počivalšek, bio na vezi sa vozačem kamiona.

– Juče u 14:30 časova vozač je rekao da je na carini u Sežani, a kasnije da će sipati gorivo u Postojni. Posle toga smo izgubili kontakt – izjavio je Tonin.

Maske su bile naručene od preduzeća "Global promet", čiji je direktor Emir Begović iz BiH, ali se ispostavilo da je reč o fiktivnom poslu i klasičnoj prevari, odnosno da zapravo nije bilo ni transporta, ni maski.

Tonin je rekao i da nije tačna objavljena informacija da su nepostojeće maske bile plaćene deset miliona evra, odnosno da u tom smislu nema štete, naglasivši da će se maske i druga sredstva koja se nabavljaju zbog suzbijanja korona virusa nabavljati po tačno utvrđenim cenama, a plaćati tek nakon njihove isporuke.

Video: Masko-matik: Turci smislili kako da kupite masku a da ne dodirnete prodavca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radovan

    20. mart 2020 | 10:02

    Banana drzava

  • misa

    20. mart 2020 | 10:31

    Angazovati pod hitno sve moguće firme koje su u mogućnosti da siju maske i zaštitna odela ionako sad neverujem da imaju posla a verovatno bi mogli da zarade i na izvozu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>