• 21
 ≫ 

Ljajić objasnio otkud nedostatak kvasca i kako Srbija rešava taj problem

 ≫ 

"Od početka virusa borimo se sa virusom i lažnim vestima, problem za jedno i drugo je što su nevidljivi protivnici", kaže Ljajić

  • 21
Brašno Foto: Pixabay

Svaki dan obilazim desetak različitih prodavnica, supermarketa, radnji, i najveći deo robe je u radnjama, na rafovima - rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

On je u Specijalnoj emisiji na RTS koja je posvećena korona virusu rekao da jedino postoji problem sa brašnom od jednog kilograma, jer radnici jednostavno ne mogu da postignu da dopreme robu iz magacina do rafova zbog velike navale i potražnje za brašnom.

- Brašna ima, magacini su prepuni. Razgovarao sa proizvođačima brašna - dnevno isporčuju 350 tona, to je u odnosu ranije duplo - rekao je on i naveo primer jednog mlina koji je isporučio prošlog marta 1. 500 tona brašna, dok je samo od početka ovog meseca već prodao 1. 800 tona.

Nemamo domaći kvasac

Ljajić navodi i da je primetan nedostatak kvasca.

- Nemamo domaću proizvodnju kvasca. On se uvozi iz Mađarske i Hrvatske. Čuo sam da francuska kompanija, koja je kupla našu firmu u Senti, pokreće proizvodnju, i očekujem za nekolko dana da ćemo i to rešiti - rekao je Ljajić.

On se osvrnuo na današnje dešavanje na pumpama u Beogradu, odnosno lažnih informacija da će benzinske stanice biti zatvorene:

- Od početka virusa borimo se sa virusom i lažnim vestima, problem za jedno i drugo je što su nevidljivi protivnici. Jedna od lažnih vesti je ta nestašica goriva. Ništa se apsolutno nije dogodilo. Situacija je normalna i imamo dovoljno svega - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, trgovine, pijace, i tržni centri rade, a danas je bila preporuka, kako ne bi svaka lokalna samouprava zasebno donosila odluke, da radnje mogu najranije da se otvore u 7h a najkasnije da se zatvore u 18h.

Srpski štand - sajam izvoza EXPO u Šangaju Foto: Milena Đorđević

Restorani i kafići do 18 sati rade zasad, rekao je Ljajić i ponovio da ukoliko bude zabrane rada restorana, razmišljaće se da im se dozvoli rade na dostavi hrane.

Naši tekstilci šiju maske

- Problem sa maskama ćemo relativno brzo rešiti. Jednako važno je što su mnogi lokalni proizvođači iz tekstilne industrije rešili da se preorijentišu. A počela je da radi i velika fabrika u Kini koja je bila obustavljena. Mi smo tražili prve isporuke - navodi on.

Kada je reč o sredstvima za dezinfekciju, Ljajić podseća da je Vlada donela odluku da umesto ograničenja cena, ograniči marže "kako ne bi neko mogao cene da koristi kao alibi da ne može da nabavi po istim cenama".

Ističe da su inspektori na terenu na dnvenoj bazi i poziva građane da prijave sve nepoštene prakse.

- Nailazimo na nepravilnosti, ali se dešava i da su cene porasle kod proizvođača, odnosno dobavljača, upravo zbog marži - navodi.

Na pitanje da li će zatvaranje granica uticati na ekonomiju, kaže da se i o tome vodilo računa.

- Sve zemlje su ograničile promet saobraćaja, ali promet robe nije zaustavljen i to je jedan nepisani dogovor. Samo je potrebno uspostaviti pratnju. Naša privreda bi stala u suprotnom. Ovo jeste borba za zdravlje ali i ekonomiju. Trudimo se da posledice budu manje, bićemo debelo oštećeni, ali nismo jedini - rekao je Ljajić.

I telekomunikacione mreže su bile opterećene prethodnih dana.

- Samo obraćanje predsednika na vanrednoj konferenciji opteretilo je mreže više nego novogodišnja noć. Sada su kapaciteti maksimalno prošireni, ne bi trebalo da bude zastoja i problema - kaže ministar.

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    20. mart 2020 | 07:18

    Yapeli za kvasac slusam svuda,hleba ima dovoljno,praska za pecivo isto,ali bi ipak pitala one koji su kuili brasna i kvasca na tone,kolilko ste umesile hleba do sada?

  • Пера

    20. mart 2020 | 00:51

    Увозимо квасац?! Прави ли се ишта уопште у Србији?

  • valjevac

    20. mart 2020 | 04:12

    Ima kvasca,mi pekari smo obezbedjeni skroz...a i radimo tako da nema potrebe da uzimete velike kolicine da drzite u kuci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>