• 7

Britanija osigurala svoje građane: Nema straha od otkaza, svakome po 2.700 evra

Britanska vlada će davati plate svima koji trenutno ne mogu da rade zbog korona virusa, a ovaj radikalni potez je učinjen kako bi se sačuvala radna mesta

  • 7
JMW Turner, novcanica, 20 funti, britanija, novac

Foto: Tanjug/AP

Vlada Velike Britanije je odlučila da pokrije 80 odsto plata svojih građana koji sada nisu u mogućnosti da rade, zbog korona virusa, a taj iznos ide do 2.500 funti mesečno, što je oko 2.700 evra.

Ova mera ima za cilj da se sačuvaju brojna radna mesta širom zemlje, budući da su i poslodavci u nezavidnom položaju. Firme su upozorile da bi korona mogla da dovede do njihovog propadanja, a to bi značilo na hiljade otkaza.

Osim toga, činjenica je da će zatvaranje restorana i barova imati značajan uticaj na poslovanje u VB. Ove "subvencije plata" su primenjene tamo gde su šefovi već morali da otpuste radnike, i važiće sve dok ne budu ponovo bili u stanju da isplaćuju svoju radnu snagu.

Aktuelni kancelar blagajne, Riši Sunak, rekao je "da su ljudi veoma zabrinuti jer ne mogu da rade, odnosno da plaćaju hranu, račune, kiriju i rate za kredit, i poručuje im da nisu sami u ovome".

Isplata će krenuti retroaktivno, počev od marta, i trajaće naredna 3 meseca, a ako bude potrebe, i duže.

"The Resolution Foundation" smatra da je ova subvencija dobro došla i velikodušna, jer bi prvi "na udaru" za otkaz bili oni s najmanjim primanjima.

Video: Vučić: od 1. aprila 10% trajno povećanje plata za sve zdravstvene radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>