• 0

ECB: Prioritet je očuvanje protoka kredita, zato se uvode fleksibilniji propisi za banke

Aktivnosti su u pojedinim delovima privrede evrozone gotovo zamrle, a finansijska tržišta su uzdrmana, pa je ECB znatno ublažila uslove finansiranja banaka i zahteve o njihovom kapitalu

  • 0
Kristin Lagard Foto: Tanjug/AP

Evropska centralna banka (ECB) ublažila je propise za banke kako bi sačuvala protok kredita prema građanima i privredi, u krizi uzrokovanoj epidemijom korona virusa.

Aktivnosti su u pojedinim delovima privrede evrozone gotovo zamrle, a finansijska tržišta su uzdrmana, pa je ECB znatno ublažila uslove finansiranja banaka i zahteve o njihovom kapitalu, piše Novac.hr.

Juče su otišli i korak dalje, poručujući bankama da izbegavaju da stavljaju na stranu prevelike iznose za potencijalno nenaplative kredite, jer će time još više smanjiti kreditovanje realne privrede.

Banke bi, umesto toga, trebalo da biraju takozvane "prelazne propise IFRS 9".

To znači da su dobile više "slobode" da se odupru važećim propisima, prema kojima moraju unapred da rezervišu određeni iznos, ako očekuju gubitak po kreditu u prvoj godini otplate.

ECB je najavila i da će njeni supervizori biti "fleksibilni" kada su u pitanju nenaplaćeni krediti pokriveni državnim garancijama, odnosno obuhvaćeni moratorijumom na otplatu, zbog epidemije korona virusa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>