• 0

15 mera za očuvanje zdravstvenog sistema: Olakšati uvoz, uvesti e-doznake za bolovanja...

Potrebna pomoć svih društveno odgovornih kompanija i organizacija

  • 0
biznis, mere

Foto: Pixabay

Bolje snabdevanje građana maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju kroz olakšani interventni uvoz, sprečavanje nestašice i ubrzani uvoz svih lekova i medicinskih sredstava za borbu protiv korona virusa, kao i hitni prelazak na izdavanje elektronskih doznaka za bolovanje, glavni su ciljevi inicijative za unapređenje zdravstvenog sistema i očuvanje zdravlja građana tokom pandemije.

Savez za zdravstvo NALED-a formulisao je set od 15 mera kako bi se osigurala snabdevenost tržišta neophodnim lekovima i poboljšao kvalitet zdravstvenih usluga.

Ova inicijativa, kao doprinos zajedničkoj borbi protiv koronavirusa već je dostavljena Kriznom štabu i nadležnim institucijama.

- I pored odgovorne i pravovremene reakcije Vlade, virus se brzo širi. Zato je zdravstvenom sistemu naše zemlje potrebna podrška svih društveno odgovornih kompanija i organizacija kako bismo ublažili posledice - kaže članica Izvršnog odbora NALED-a i  Saveza za zdravstvo i vlasnica kompanije Inpharm Vesna Živković.

Sjajan primer dala je, kaže, ovih dana tekstilna industrija, koja je svoju proizvodnju prilagodila izradi zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

Na isti način potrebno je što pre olakšati procedure za laboratorije da se uključe u proizvodnju dezinfekcionih sredstava, kako bi se unapredila primarna zaštita, ali i popunili prazni rafovi apoteka i drogerija, dodala je Živkovićeva.

Ona ističe da je tržištu potrebna veća količina lekova koji se koriste u borbi protiv korona virusa, zbog čega je jedan od predloga da se ubrza dobijanje dozvola za njihov uvoz, odnosno da se ovlasti Agencija za lekove da može u okolnostima vanrednog stanja da propiše efikasnije procedure za interventni uvoz lekova i medicinskih sredstava.

To je posebno važno za lekove koji nisu registrovani u Srbiji, a neizostavno je i kada je reč o uvozu registrovanih lekova.

Iz Saveza poručuju da je podjednako važno raditi na uvođenju automatskog izdavanja dozvola za dostavu lekova dok traje vanredno stanje, kao i da se dostavnim vozilima omogući zaustavljanje ispred apoteka u centralnim gradskim zonama.

Potrebno je da se apotekama omogući i dostava na kućnu adresu za šta su neke od članica već izrazile zainteresovanost kao znak solidarnosti za najstarije građane.

Među predloženim merama je i da se obustavi kontrola robe pri uvozu sredstava za dezinfekciju koja su upisana u listu biocidnih proizvoda Evropske agencije za hemikalije, i da se interventno izdaju saglasnosti za uvoz deficitarnih proizvoda, bez čekanja na rezultate uzorkovanja, kako bi se skratio postupak carinjenja i proizvod što pre stavio u promet.

Dodatno, predlaže se izmena Odluke o zabrani izvoza lekova, kako bi se sprečile nestašice lekova i omogućio nesmetan izvoz na regionalno tržište, pre svega Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Reč je o redovnim isporukama lekova za različita hronična stanja poput dijabetesa, kardio-vaskularnih i onkoloških oboljenja, koje su i inicijalno planirane za ova tržišta, dodaje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>