• 1

Sećate li se švajcarskih para koje su bile namenjene za 21 opštinu u Srbiji? Mogu i dalje da ih uzmu

Fond od 16,5 miliona dinara namenjen za projekte koje lokalne samouprave u dogovoru sa građanima predlože dostupan je opštinama čim one same kažu da su spremne i da ga koriste

  • 1
Švajcarska sufinansira 21 opštinu u Srbiji Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Program kofinansiranja 21 opštine u Srbiji za projekte koji se tiču uključivanja građana u odlučivanje o trošenju sredstava prikupljenih kroz poreze na imovinu se nastavlja.

U skladu sa trenutnim okolnostima, epidemiološkom situacijom i proglašenjem vanrednog stanja plan sprovođenja podrške biće delimično izmenjen.

Fond od 16,5 miliona dinara namenjen za projekte koje lokalne samouprave u dogovoru sa građanima predlože dostupan je opštinama čim one same kažu da su spremne i da ga koriste.

- Znamo da su prioriteti sada drugačiji za sve nas. Ali, nakon ovoga, život treba nastaviti tamo gde je stao. Naš predlog za opštine sa kojima radimo je da građane u ovakvoj situaciji uključe u proces donošenja opštinskih odluka drugačije nego što su zamislili. Mogu to da rade elektronskim putem, preko društvenih mreža, internet stranice opštine, direktnom telefonskom vezom… Mi ćemo podržati i pružiti pomoć opštinama da pronađu najbolji mogući način u ovoj situaciji - kaže Branisav Milić, straučnjak na programu švajcarske vlade "Reforma poreza na imovinu", koja ovaj program kofinansiranja opština i sprovodi.

On još i dodaje da su predlozi koje su opštine dostavile podeljene u tri grupe, i to su izrada građanskog vodiča za budžet i budžetskog portala, zatim podrška projektima za društvenu i polnu ravnopravnost kao i podrška za posebne projekte za koje građani dostave svoje predloge.

- Najveći broj opština, njih 13, odlučilo se za podršku projektima za koje građani dostave svoje predloge. Najviše novca, 10 miliona dinara, za projekte koje predlože građani, izdvojiće Užice. Na taj iznos novca, program "Reforma poreza na imovinu“ gradu Užicu doniraće još tri miliona dinara. U istom odnosu podržaćemo i preostale opštine - objašnjava Branislav Milić.

Dosadašnji plan je bio da se svi projekti završe do kraja ove godine, ali ako bude bilo potrebe, moguća su i manja odlaganja.

Opštine koje su se prijavile za učešće u programu i saradnji sa građanima su Trstenik, Svilajnac, Bor, Batočina, Rača, Užice, Mali Zvornik, Sombor, Topola, Ljubovija, Apatin, Rekovac, Kula, Nova Varoš, Ćuprija, Bač, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Pirot, Vranje i Bojnik.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mislite

    22. mart 2020 | 13:46

    Pre da je to bilo u milionima evra no u dinarima, samo nasi prepolovili u dinare. 🙋‍♂️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>