• 4
 ≫ 

Guverner NBS: Dinar stabilan, a banke će produžiti rok za otplatu kredita

 ≫ 

NBS spremna da održi sistem stabilnim

  • 4
TABAKOVIC SDI KURS

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dinar će i dalje biti stabilan, promena ne samo da nema već NBS gotovo da nije ni morala da interveniše, rekla je za RTS guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Od početka godine NBS je prodala svega 215 miliona evra od čega je 90 prodala kada su građani burno reagovali tokom prva dva dana zbog pojave koronavirusa.

Novac dinari

Dinar stabilan Foto ilustracija: Shutterstock

Kada je početna reakcija prošla, i građani uvideli da nema potrebe za brigom jer je NBS spremna da održi sistem stabilnim pritisak je prestao, rekla je gostujući u Dnevniku RTS-a guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Guverner je rekla da će reagovati tako da se očuva stabilnost valute ali i celog sistema i da raspolažemo sa dovoljnim deviznim rezervama i u zemlji i u inostranstvu.

- Ima dovoljno u gotovini i u dinarima i u devizama, i za štediše i za tekuće potrebe. Takođe, ako bude potrebe sredstva mogu da se povuku i iz deviznih rezervi koje se nalaze u inostranstvu - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Što se kredita tiče, guvernerka NBS kaže da nisu čekali da se građani boje već su snizili referentnu kamatnu stopu.

- Prva od mera je, na predlog predsednika Vučića, da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve. To važi i za privredu i za građane, i za fizička pravna lica i za preduzetnike - naglasila je guvernerka Tabaković.

Banka, plaćanje kredita, rata za kredit, biznis

Prva od mera je da na tri meseca zamrznemo dospele obaveze za sve / Foto: Shutterstock

Prema rečima guvernerke banke će produžiti rok za otplatu kredita.

- Građani mogu a ne moraju da koriste ove mogućnosti a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema - rekla je Tabakovićeva.

Guvernerka NBS je za RTS naglasila da je sada važno da sačuvamo i ljude i sistem jer će oni podizati privredu kada ova situacija prođe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukijan Musicki

    22. mart 2020 | 13:08

    BIlo bi dobro da NBS izvrsi kontrolu banaka koji su podigli provizije i da objave ko od njih koristi ,,LOV u MUTNOM,, .

  • Micha

    22. mart 2020 | 13:20

    Zašto NBS i min fin ne upumpaju novac u ekonomiju kao ceo svet. Ukoliko ne ubace 5-7 milijardi evra u privredni sistem desiće se kolaps . Znaci min fin emituje obveznice, kupi ih NBS i onda deviznim rezervama brani kurs i inflaciju. Dobijeni novac , kao u americi , min fin uplati privrednicima za plate i nezsposlenima kao socijalnu pomoć .

  • Oki

    23. mart 2020 | 07:08

    I banke obracunavaju kamatu na moratorijum i dele ga na preostalu otplatu rata ce vam biti veca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>