• 26

Banke u Srbiji masovno šalju ovakve ponude, da li ćete odložiti vašu ratu kredita

Da li vam je stigla ponuda

  • 26
Računi, banka, kredit, monitorijum

Foto: Shutterstock, Telegraf

Bankama ističe rok da vam dostave ponude za uvođenje zastoja (moratorijuma) u otplati kreditnih zaduženja u trajanju od 90 dana.

Neke su to već učinile za dane vikenda, a očekuje se da ostale urade isto jer su bile obavezne da se oglase tri dana nakon što je NBS to propisala.

Vi imate deset dana od dana obaveštenja da odgovorite na ponudu, odnosno da se javite svojoj banci ukoliko želite i dalje da plaćate ratu. Pojedine banke su omogile da to učinite i onlajn.

Ukoliko klijent u roku od 10 dana ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Narodna banka Srbije, propisala je zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

ponuda banka

Foto: Pixabay

Bilo je nedoumica kako će izgledati buduća otplata kredita, odnosno da li će sve tri rate doći na naplatu odjednom.

Kako je rekla guverner NBS Jorgovanka Tabaković, banke će produžiti rok za otplatu kredita.

- Građani mogu a ne moraju da koriste ove mogućnosti a banke moraju da se tome prilagode. NBS je pripremio mehanizme u skladu sa potrebama bankarskog sistema - rekla je Tabakovićeva.

Odgovorite nam u našoj anketi, da li ćete prihvatiti moratorijum?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Reprogram, ne moratorijum

    23. mart 2020 | 10:01

    Nemojte da koristite termin moratorijum, ovo je klasičan reprogram koji poskupljuje kredit. Veliki broj ljudi je ubeđen da je u pitanju samo zastoj u isplati bez promene uslova što nije tačno. Banke će na ovaj način da ostvare veliku zaradu. Posebno je nepovoljno ovo prihvatati ukoliko ste na početku otplatnog roka.

  • Ilka

    23. mart 2020 | 10:37

    Moja banka meni nije poslala ponudu.. Obavestenje o moratorijumu je okacila na svoj sajt pre 2 dana i od tog dana vazi rok za izjasnjenje.. kako vickasto od banke, da stavi samo na sajt, a ko se seti da ode na sajt, super. U fazonu su, 'imali ste sve informacije na sajtu, sto niste procitali, mogli ste'.

  • Ravaneli

    23. mart 2020 | 12:05

    Moratorijum je dobar u smislu ako neko ostane bez prihoda, medjutim moratorijum ima svoju cenu. Ako vam je ostatak duga po stambenom kreditu recimo 30.000 evra, a u naredne tri rate u kojima prihvatate moratorijum imate u zbiru udeo kamate 300 evra ( po 100 e svaki mesec), vama ce ostatak duga nakon isteka moratorijuma biti 30.300 evra, a ne 30.000. Rata nakon moratorijuma se racuna na stanje duga od 30.300 sto u ukupnom zbiru poskupljuje kredit.(vise ce se platiti kamate) Zamisliti koliko ce za ova tri meseca iznosi kamate, postati glavnica. Kakvo zelenasenje u teskim vremenima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>