• 1
 ≫ 

Humanost na delu: Maske za medicinare iz užičke krojačke radnje

 ≫ 

Gazu, pelene, keper ili šifon od kojeg nastaju maske mogu se koristiti više puta

  • 1

Vlasnica krojačke radnje Zorica Milivojević odazvala se pozivu jedne doktorke i organizovala šivenje maski za medicinske radnike u bolnici i Domu zdravlja.

U maloj radnji svakog dana nastaje oko hiljadu maski koje olakšavaju rad lekarima na prvoj liniji fronta protiv korona virusa.

Zorica Milivojević, krojačica iz Užica sa koleginicima i unukom volonterski šiju maske za užičku bolnicu, Dom zdravlja i još nekoliko ustanova. Kaže da ni časa nije razmišljala, okupila je ekipu spremnu da pomogne lekarima u ovoj važnoj borbi.

- Za sve zdravstvene radnike radimo. Za bolnicu, za Dom zdravlja za Dom starih na Zabučju, za inspekciju - priča Zorica.

Svako u ovoj složnoj ekipi ima svoj deo posla - neko secka pelene, neko sprema trakice, neko šije, spaja, pegla. Posla i previše, ali se ne žale jer znaju da rade pravu stvar.

- Mi ovde radimo dnevno 1000 maski. I to dajemo ljudima kojima treba. Znate kada u bolnicu dođu na hemodijalizu. Stotinu pacijenata dnevno imaju, a nemaju maske, a moraju da idu na dijalizu - kaže Zorica.

Iz Doma zdravlja i bolnice Zorici donesu materijal - gazu, pelene, keper ili šifon od kojeg nastaju maske koje se, nakon pranja i sterilizacije, mogu koristiti više puta. Zorica i njene koleginice sve rade besplatno.

U ovoj ekipi našao se i jedan muzičar koji kaže da i šivaća mašina proizvodi neki zvuk i da se za njom snalazi pođednako dobro kao i sa violinom.

- Ja mislim da se celo čovečanstvo sada bori sa jednim imaginarnim neprijateljem. Treba svi da se ujedinimo. Ne može drugačije svi treba da damo svoj doprinos - priča Dario Milosavljević, muzičar.

Porudžbine stalno stižu. Javljaju se i zdravstvene ustanove iz Kraljeva, Beograda pa su prve količine maski već na putu do njih. Zorica kaže da je ovo njihov mali doprinos, nemerljiv sa onim koji daju lekari u svakodnevnoj borbi protiv korona virusa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>