• 0

Presedan u EU: Trošite koliko morate

Većina zemalja članica EU već su odrešile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale korona virusom

  • 0
biznis, mere

Foto: Pixabay

Ministri finansija EU odobrili su suspenziju propisa o budžetskoj disciplini, što je istorijska odluka kojom se dozvoljava evropskoj dvadesetsedmorici da potroše koliko treba da ublaže ekonomske posledice korona virusa.

Ukazujući na „ozbiljno ekonomsko usporavanje“, ministri EU odobrili su predlog Evropske komisije podnet u petak da se suspenduje Pakt stabilnosti i rasta.

- Pribegavanjem toj klauzuli garantovaće se potrebna fleksibilnost da se preduzmu sve korisne mere za podršku našim zdravstvenim sistemima i za zaštitu naših privreda - izjavili su ministri posle dvoipočasovne video konferencije.

Oni su dodali da danas postignut sporazum odražava njihovu čvrstu odlučnost da se suoče efikasno sa sadašnjim izazovima, povrate poverenje i podrže brzi oporavak.

Mera koja nije upotrebljena od kada je uspostavljena u jeku dužničke krize evrozone, dozvoljava zemljama članicama da privremeno odstupe od Pakta za stabilnost i rast, koji određuje budžetske propise za zemlje koje koriste evro.

To je prvi dah kiseonika za Italiju koja je istovremeno zemlja najteže pogođena pandemijom i druga najzaduženija u evrozoni posle Grčke, sa dugom od 130 odsto BDP.

Većina zemalja članica EU već su odrešile kesu da odgovore na ekomske teškoće nastale korona virusom zbog koga će države verovatno upasti u recesiju ove godine.

Čak i Nemačka koja je do sada sprovodila striktnu budžetsku politiku odlučila je, prvi put od 2013. da zajmi novac da bi finansirala plan ekonomske pomoći koji nije viđen od Drugog svetskog rata.

Suspenzija Pakta stabilnosti je za sada najvažniji odgovor koji su kolektivno evrposke zemlje dale za krizu nastalu zbog pandemije novog korona virusa.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>