• 2

Nedimović: Radimo na strategiji pomoći; u poljoprivredi ništa nije stalo

"Kada ovo prođe ponovo na njive u skladu sa ograničenjem kretanja"

  • 2
KORONA ZRTVA VUCIC

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekoliko ministarstava trenutno razvija kompletnu strategiju pomoći privatnom sektoru zbog štete od korona virusa i do završetka tog posla neće se u javnost izlazi sa bilo kakvim spekulacijama o merama, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Branislav Nedimović.

- Jako važno da to bude pravi i kompletan plan i da izađemo u javnost, pre toga da se ne spekuliše. Ozbiljni smo ljudi, oni koji to rade za 24 sata to su priče za malu decu - rekao je Nedimović u uključenju za TV Prva.

Precizirao je da će se program mera raditi u narednim danima i naveo da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će akcenat biti na podršci privatnim kompanijama koje nisu otpuštale radnike.

- To je jako važno. Na tome bih se zadržao bez preteranog elaboriranja - dodaje je Nedimović.

Kada je reč o poljoprivrednim radivima, Nedimović je rekao da u ovom trenutku najvažnije da poljoprivredni proizvođači obave svoje poljorivredne radove.

- Danas ne mogu, takvi su vremenski uslovi. Kada ovo prođe ponovo na njive u skladu sa ograničenjem kretanja - rekao je Nedimović.

Naveo je da je proizvodnja kvasca krenula u nedelju, da sutra počinje distibucija pekarama, a za dva tri dana ide u velike markete i dodao da je proizvodnja na dnevnom nivou 240 tona.

Pozvao je poljoprivrednike da organizuju radove na njivama u skladu sa odlukom o ograničenju kretanja od pet 17 sati do pet časova i da je važno da u svoje kuće na traktorima stignu što pre sa njiva.

- Svi moraju da vode računa od 17 sati do pet sati da rasporede proizvodnju. Ko slučajno ne stigne do svoje kuće ako je na traktoru neće ga niko ugrožavati. Svi ostali moraju da budu u kućama - rekao je ministar.

Podsetio je da je setva pšenice obavljena jesenas, da se kukuruz priprema za setvu i da ima dovoljno semena, goriva i đubriva.

Poručio je da u poljoprivredi zbog korona virusa ništa nije stalo, da ima dovoljno brašna, soli, ulja i drugih osnovnih životnih namirnica, a da nafte za poljoprivredne radove ima na pretek.

Kaže da u Srbiji subvencije po hektaru i za gorivo koristi oko 350.000, 360.000 poljoprivrednih gazdinastva, da je 200.000 iskoristilo to pravo do ograničenja kretanja, a sada još oko 150.000.

Naveo je i da veterinari u sadašnjim uslovima imaju poseban status, jer leče životinje.

Povodom proizvodnje dezinfekcionih sredstava, Nedimović kaže da ih ima dovoljno, da se proizvode u vodovima Novi Sad, Sremska Mitrovica i Šid i to 5.000 koncentrata dnevno. Izrazio je veliku zahvalnost kineskim strucncjacima, i naveo da su oni jedini na svetu prošli kroz sve ovo kompletno i da su njihova uputstva racionalna.

- Kao inženjeri, sve su jasno isprojektovali i rekli kako to treba da funkcioniše. Mi ćemo primeniti ono što nam nedostaje i idemo dalje u borbu, u kontranapad - rekao je Nedimović.

Kaže da postoje dva nivo borba protiv korona virusa,jedan u bolnicima a drugi je disciplina građana koji treba da ostanu kod kuće.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IC

    24. mart 2020 | 13:15

    Svi pricate o gradu ne izlazite na ulice,sta je sa nama seljacima koji hranimo ovu drzavu mi da crknemo...!!!

  • Rea

    24. mart 2020 | 13:06

    Pokri se ušima!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>