• 1
 ≫ 

Traži se novo rešenje: Da li je "Maršalov plan" spas za Španiju

 ≫ 

Ovo je kriza koja pogađa celu EU i moramo da artikulišemo veliki ''Maršalov plan'' za obnovu. Ulažemo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnom nivou, smatra Pedro Sančez

  • 1
Španski premijer Pedro Sanchez

Foto: Guliver/Mariscal - Pool/Getty Images

Španski premijer Pedro Sančez zatražio je da se osmisli program poput Maršalovog plana za obnovu Evrope, koji bi se finansirao emitovanjem svojevrsnih korona-obveznica.

Postojeća odluka Evropske centralne banke o otkupu obveznica u vrednosti od 750 milijardi evra nije dovoljna.

- Ovo je kriza koja pogađa celu EU i moramo da artikulišemo veliki ''Maršalov plan'' za obnovu. Ulažemo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnom nivou - kaže španski premijer, i dodaje da na umu ima panevropske obveznice, koje bi države članice izdavale udruženim snagama.

Ministri finansija EU su juče održali video-konferenciju, koju je vodio njihov hrvatski kolega Zdravko Marić iz zgrade Carinske uprave u Zagrebu, ali se juče nije očekivao dogovor o panevropskim obveznicama, već samo o ublažavanju principa predviđenih Paktom o stabilnosti i o rastu.

Već to je, smatra se, "samo po sebi" divovski korak jer prvi put u EU, zemlje imaju mogućnost da odstupe od pravila o deficitu i javnom dugu: mogu da troše koliko hoće ili koliko nađu novca na tržištu.

Šef Evrogrupe Paolo Ðentiloni, koji predsedava grupom ministara finansija iz evrozone, najavljuje da bi dogovor o novom fiskalnom oružju u borbi protiv korona virusa mogao da bude spreman do četvrtka, kada video-konferenciju održavaju premijeri i predsednici 27 zemalja.

Video: Srbija počinje da primenjuje kineski model protiv korone: Šta su nam poručili njihovi stručnjaci

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>