• 2
 ≫ 

Prve procene štete: Danak korone u našem saobraćaju i infrastrukturi veći od 110 miliona evra

 ≫ 

"Bez sumnje najviše je pogođen vazdušni saobraćaj i do sada je od počeka krize direktna šteta oko 40 miliona evra"

  • 2
zorana mihajlovic Foto: Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevine

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da ne postoji deo transportnog sistema koji ne trpi štetu u vreme ove epidemije, bilo da govorimo o vazdušnom, železničkom, vodnom ili drumskom saobraćaju.

- Prve procene štete u saobraćaju i infrastrukturi iznose više od 110 miliona evra! Ministarstvo saobraćaja je na direktnoj vezi sa svim kompanijama i ovom prilikom upućujem poziv svim građevinskim i putarskim firmama, kao i udruženjima i komorama, da nam dostave svoja mišljenja, predloge i trenutno stanje, kako bismo zajedno napravili realan program mera kako izaći iz ove krize - izjavila je potpredsednica Mihajlović.

Ona je istakla da se na proceni štete i planu ekonomskog oporavka misli i radi od prvog dana kada se desila zaraza, kao i da je oformljen poseban krizni štab, na čelu sa predsednikom Republike, na kojem se prave procene štete i donose mere.

- Ne samo da je reč o merama koje donosimo i koje ćemo donositi u ovom periodu, već mislimo i na dan posle i pravimo veliki program i plan za trenutak kada će se sve ovo završiti. Mi činimo sve da prođemo sa što manje žrtava i problema - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade istakla je da štetu trpi i vodni saobraćaj, gde ne radi putnički saobraćaj i otkazani su veliki kruzeri, ali i železnički, koji beleži i mali pad kargo prevoza, kao i autobuski prevoz.

- Bez sumnje najviše je pogođen vazdušni saobraćaj i do sada je od počeka krize direktna šteta oko 40 miliona evra, dok se šteta po privredu, ako govorimo o avio-industriji i preduzećima iz tog sektora, procenjuje i na više - rekla je ona.

Mihajlovićeva je poručila svim kompanijama u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da pokušaju da održe koliko je moguće nivo aktivnosti, a da je Ministarstvo tu za sve predloge i mišljenja.

Video: Vučić: Sav višak novac dajemo za pomoć privatnika, to je od 2, 5 do 4 milijarde

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vreme

    24. mart 2020 | 16:17

    Samo kad je njihova steta obracunavaju u milionima evra a kad treba da se isplati uplati obracunavaju u milionima dinara. 🤦‍♂️🤷‍♂️🙈

  • mile

    25. mart 2020 | 12:15

    Vrlo zanimljivo. Znači bitni su gubici koje imaju pojedinci-vlasnici transportnih firmi, I zato dozvoljavamo hiljadama vozača da se muvaju po Rumuniji i sl. a zatim uz "preko potrebnu robu" u kamionima uvezu i malo virusa u Srbiju. Zaboravljate da oni nemaju uslove u kamionu za održavanje higijene, ponašanje na putu znamo kakvo im je pa je jasno i kako ce se odnositi prema ovoj situaciji. Slažem se da su nam potrebne odrđene stvari iz inostranstva ali da nam se sada ovde šetaju razni nosioci zbog zarade...?! Ajd objavite šta se sve uvozi u kaminima i koliko je od toga bitno u ovoj situaciji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>