• 0

NBS obezbedila banke, još 25 milijardi dinara za likvidnost

Pored dodatne devizne svop aukcije organizovane juče, na kojoj je NBS bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara na rok od tri meseca, putem današnjih aukcija repo kupovine hartija od vrednosti - bankama je obezbeđeno 25,2 milijardi dinara

  • 0
TABAKOVIC SDI KURS FILIP KRAINCANIC

Na današnjim aukcijama repo kupovine dinarskih državnih hartija od vrednosti, Narodna banka Srbije je bankama obezbedila 4,7 milijardi dinara na rok od sedam dana i 20,5 milijardi dinara na rok od tri meseca, po povoljnoj kamatnoj stopi od 0,75 odsto za obe ročnosti, jednakoj kamatnoj stopi na depozitne olakšice (najniža kamatna stopa u koridoru kamatnih stopa NBS).

Pored dodatne devizne svop aukcije organizovane juče, na kojoj je NBS bankama obezbedila 14,9 milijardi dinara na rok od tri meseca, putem današnjih aukcija repo kupovine hartija od vrednosti - bankama je obezbeđeno 25,2 milijardi dinara, tako da je putem ova dva instrumenta bankama ukupno obezbedeno 40,1 milijarda dinara.

"Organizovanjem aukcija repo kupovine dinarskih državnih hartija od vrednosti, Narodna banka Srbije je nastavila sa pružanjem podrške domaćem finansijskom i ukupnom ekonomskom sistemu u uslovima vanrednog stanja u Republici Srbiji, usled širenja virusa Covid-19", objavila je NBS.

Centralna banka kaže da će, kao i do sada, pažljivo pratiti likvidnost bankarskog sektora i kretanja na finansijskom tržištu i, u slučaju potrebe, nastaviće da organizuje aukcije repo kupovine državnih hartija od vrednosti i dodatne devizne svop aukcije.

"NBS je spremna da upotrebi i druge raspoložive instrumente kako bi obezbedila nastavak nesmetanog funkcionisanja domaćeg novčanog tržišta i celokupnog finansijskog sistema", navodi se u saopštenju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>