• 8

Isplata penzija uz posebna ovlašćenja i putem dostave, evo kako to da sprovedete

Ovlašćenje mora biti potpisano

 • 8
KORONA MERE PRODAVNICE

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Premijerka Ana Brnabić u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave, saopšteno je iz vlade.

Građani koji nisu nikog ovlastili za podizanje penzija, to mogu od danas da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će to učiniti umesto njih, uz posedovanje svoje i njihove lične karte.

Iznos penzije koji će biti podignut će biti unapred definisan, a primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi.

Treba da se navedu lični podaci penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Ovlašćenje mora biti potpisano.

- Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno - u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku - navodi se u saopštenju.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i MUP biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu je predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kiseri

  Mi penzioneri sa Kosova svakih 6 meseci dostavljamo ısplatnoj službi PIO u Pariskoj 9 Bg:Potvrdu o životu izdato od ovlaščenih državnih organa RS,Potvrdu ovdašnjeg zavoda da nismo korisnici nikakvih penzija na Kosovu-overena od strane UNMIK-a u Prištini.Obzirom da je za mene 1 april krajni rok za dostavu,a nijedan organ ne radi (navedenih institucija),dok ovo je uslov za nastavak penzije,molim vas odgovorite mi šta da radim,kako da postupim,bez ikakvih prihoda sam i u 85 godini života.Penziju primam preko Beograske komercijalne banke u Štrpce Poštovanje uz veliki pozdrav iz Prizrena

  1
  0

  Podelite komentar

 • Jelena

  U manjim gradovima u kojima su samo bankomati banaka, kod penzionera je problem ako je istekla kartica. Banke su duzne da im Posalju, a mnoge iz vecih se ne javljaju na telefone. Sta sa ljudima koji su bez kola???????

  0
  0

  Podelite komentar

 • Gaga

  Drzavo zasto paketi samo odabrani i mi u unutrasnjosti smo gladni i nase penzije su male

  389
  0

  Podelite komentar

Google preporuke