• 3

Uz ova 4 finansijska saveta više nećete morati da brinete o novcu

Evo kako da organizujete svoje finansije i pregrmite težak period

  • 3
novac

Foto: Pixabay

Ekonomska nesigurnost je prisutna u svim vremenima, ali sada u vreme korona virusa posebno je izražena – investitori gube na berzama, radnici se otpuštaju, a lokalni biznisi propadaju zbog zatvorenih radnji. Mnogi se pitaju kako će da rasporede novac i da upravljaju njime, pa su NBC News pričale na tu temu sa finansijskim stručnjacima koji su objasnili šta treba da radite.

1) Proverite svoju ušteđevinu za hitne slučajeve

Ako imate novac koji ste čuvali za hitne slučajeve, trebalo bi da napravite zalihe neophodnih namirnica za tri do osam meseci kupujući samo osnovno što vam je potrebno. Ako nemate takvu ušteđevinu, počnite da je pravite, jer je veoma moguće da će vam biti potrebna.

2) Ustanovite koliko dugujete i sastavite plan za vraćanje duga

Saberite sve svoje dugove i pokušajte da ih otplatite. Ukoliko niste trenutno sposobni za to, vraćajte deo po deo, ali dajte sve od sebe da se ne zadužujete dodatno, jer ćete sve teže vratiti novac.

3) Ponovo procenite svoj budžet

Amanda Klejman, finansijski terapeut, kaže da se više novca troši u vanrednim stuacijama kao što je ova koju je izazvala pandemija koronavirusa. Kada je situacija krizna, naša sposobnost predviđanja i planiranja može biti narušena. Način života nam se promenio, pa novac trošimo i zarađujemo drugačije nego inače.

Obratite pažnju na to kako i na šta trošite novac i promenite taktiku. Sada verovatno najviše novca dajete na namirnice, pa bi trebalo da preispitate svoj budžet kako biste se prilagodili izmenama.

4) Udahnite duboko

Možda deluje da se svet oko nas ruši, ali i to će proći. Budite nežni prema sebi. Ako ste anksionzni zbog svoje trenutne finansijske situacije, probajte da preusmerite anksiozne misli na nešto što možete dati drugoj osobi ili sebi. Kada dajemo drugima, to nam stvara osećaj izobilja, pa prestajemo da strahujemo.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>