• 12

Prosečna zarada u januaru 511 evra. "Privatnici će smanjivati plate, dok će javni sektor da se drži"

Bruto zarada za januar 2020. iznosila je 82.836 dinara

  • 12
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Prosečna neto plata u Srbiji za januar 2020. godine iznosila je 59.941 dinar i nominalno je bila veća za 0,3 odsto u odnosu na decembar, dok je realno bila manja za 0,3 procenta, objavio je Republički zavod za statistiku.

U odnosu na isti mesec prošle godine, januarska neto zarada je porasla za 9,9 posto niminalno, odnosno za 7,7 procenata realno.

Prosečna bruto zarada za januar 2020. iznosila je 82.836 dinara, i u odnosu na prethodni mesec je bila veća za 0,7 odsto nominalno, a realno za 0,1 posto.

Januarska bruto plata je bila veća nominalno za 10 procenata a realno za 7,8 odsto nego u januaru 2019.

Medijalna neto zarada je u januaru iznosila 46.167 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

511 evra, bez bonusa

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prosečna januara plata bila 511 evra. On je kazao da su to zvanični podaci bez decembarskih bonusa.

Vučić je izrazio uverenje da će privatni sektor nešto smanjiti plate, ali će javni da se drži uz deset odsto povećanja za medicinske radnike.

- Računamo na ogroman pad u drugom kvartalu, ali potom rast u 3. i 4. kvartalu. Mi smo vrlo konzervativni u procenama - podvukao je on.

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sestra

    Znači i pored svih povećanja plate medicinske sestre i dalje ispod svakog proseka.Mi koji smo i u ratu i u miru i u vanrednom stanju ti koji crnče i izgaraju.Svaka čast.

  • David

    Meni i da hoce nemaju sta da mi smanje jer sam na minimalcu 😂 Zalosno al istinito....

  • Johan

    Koji prosek mi uzimamo kad primim minimalac od 28500 din kolko tu fali do 511 eura koce to da mi nadoknadi

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke