• 0

Zdravstvo dobro stoji na berzama: Razlog je potencijalno veliki profit zbog korone

Ovaj sektor je na tržištima kapitala, u globalu, najmanje pretrpelo

  • 0
Berza, maska, čovek, koronavirus

Na berzama su "najranjivije" proizvodnja, finansije i usluge / Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa, koja je već negativno uticala na globalnu privredu, ništa bolje, naravno, nije uticala ni na berze koje beleže potonuća slična onima iz 2008. Neka su čak i gora.

Analizom berzanskih kretanja, i uz pomoć podataka Finviza, portal LearnBonds, specijalizovan za finansijsku tematiku, istražio je koji su sektori do sada pretrpeli najjači udarac na vrednost svojih deonica, prenosi Poslovni.hr.

Najranjivije su bile deonice kompanija iz sektora industrijskih dobara, finansija i usluga. Kako navodi autor analize, Justinas Baltrusaitis, one su u razdobljima od jedne nedelje (počevši od 17. marta), jednog meseca i u tromesečju, zabeležile berzanski minus od: 16,6 odsto, zatim 31,6 odsto i 28,1 odsto.

Detaljan pregled

 

Ako se uzme u obzir prethodna nedelja i raščlane berzanska kretanja, situacija izgleda ovako:

1. Industrijska dobra su "ostala" na -19,6 odsto

2. Finansije beleže -14,6 procenata

3. Najviše je pala vrednost kompanija koje posluju s osnovnim materijalima, i to -20 odsto

Minus u sektoru zdravstva je iznosio 16 odsto, pre tri meseca, kada se korona tek zahuktavala.

Mesečni i tromesečni presek tržišta kapitala, nakon izbijanja pandemije, pokazuje da su posledice virusa Covid-19 najviše trpela tri pomenuta sektora. Gledano kroz tri meseca - industrijska dobra, finansije i usluge bili su u minusu 34,6%, 32,1% i 26,8%.

Zanimljiv zaključak portala LearnBonds tiče se pozicije zdravstvenog sektora na berzama. Generalno gledano, ova branša je u pogledu kretanja vrednosti svojih deonica napredovala s dolaskom korona virusa.

Neočekivani rasplet

 

Štaviše, ovaj sektor je na berzama među onima koji su najmanje pretrpeli. Zdravstvo je, u mesec dana, zadržalo minus od "samo" 19,3 odsto, piše portal LearnBonds.

Pre tri meseca, kada je epidemija prvi put potvrđena, ovaj sektor je na berzama u proseku bio u minusu od 16%. Bolji od njega tada su bili samo konglomerati s -15,3 odsto, odnosno komunalna preduzeća s -13,9 procenata.

"Dakle, iako je kriza vezana za novi virus udarila na sve branše, zdravstvo je u globalu najmanje "ranjeno". Razlog tome može biti činjenica da bi pandemija mogla da donese veliku zaradu kompanijama koje se bave medicinskom opremom i uslugama, a koje nude svoju podršku globalnoj borbi protiv Covid-19" - piše dalje u analizi.

Video: Vratio se avion iz Šangaja, stiglo još maski

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>