• 2

Samo da njih ne zafali: Svet je zabrinut zbog "belih rolni", Nemci u zastoju s proizvodnjom

Toalet papir je, pored dezinfekcionih sredstava i pranja ruku, postao simbol korona krize. Rolne su munjevitom brzinom "napuštale" police u marketima, a i dalje nikome nije jasno: zašto baš one?

  • 2
toalet papir Prodaja toalet papira je poslednjih nedelja porasla za 211 odsto / foto: pixabay.com

Mnogi mahnitu kupovinu toalet papira, u jeku pandemije, i dalje smatraju fenomenološkom. Od svih ostalih proizvoda iz supermarketa, posebno higijenskih, među kojima su paste za zube, šamponi, sapuni - kako su "bele rolne" tako planule?

Što je još zanimljivije, ovaj trend nije vezan samo za jednu zemlju ili regiju, već za čitav svet. Kupovina toalet papira, čija je prodaja poslednjih nedelja uvećana za čak 211 procenata, postala je glavna tema video-klipova, tvitova, statusa i razgovora među ljudima.

Ipak, uskoro smo dobili informaciju od trgovaca i nadležnih organa da papira ima dovoljno, samo su prodavnice bile "šokirane" zbog tolike tražnje.

Domišljati Nemci su osmislili onlajn kalkulator koji računa koliko će znatiželjnim kupcima trajati zalihe toalet papira.

Dopuna na policama je trenutno odložena, kako bi ljudi imali svest o kupovini, a kalkulator je ujedno i način da shvate koliko rolni im je zaista potrebno u datom periodu.

Potrebno je da korisnik ukuca koliko rolni ima i koliko ih troši u proseku, a kalkulator će mu reći koliko dana je "pokriven". Potom su isto primenili i drugi.

Iako zaliha ima, što je i zvanično potvrđeno, 12 proizvodnih pogona u Nemačkoj je zabrinuto da bi u određenoj meri moglo da ponestane glavnog sirovog materijala od kojeg se pravi toalet papir.

Osim toga, bez recikliranog papira nema ni novina, ni ambalaža. Ako dođe do nestašice obnovljivog papira, to bi moglo da utiče na proizvodnju u ovoj zemlji. Stari papir ima udeo od 50 odsto u proizvodnji novog toalet papira.

Video: Supermarket kao Titanik koji tone: Poslušajte odu svim prerano kupljenim toalet papirima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • coach

    27. mart 2020 | 15:46

    Pa postoji i sapun i voda :) nije miniasna ova panika

  • Brunox

    27. mart 2020 | 17:28

    Kako nije stid ovaj narod dzaba vam svi ubrusi sveta ako vam dusa i lice nisu cisti.... A tek za brasno nebi dao ni da se prodava u radnjama ovo je bruka i sramota sta to ces brasno pojesti o sta onda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>