• 40

Istorijski trenutak: Više od 3 miliona Amerikanaca ostalo bez posla

U Sjedinjenim Državama je 2008. i 2009. otkaz dobilo 2,6 miliona Amerikanaca, a ekonomisti sada predviđaju skoro 6 puta goru situaciju

  • 40
Konkurs za posao

Do leta 2020. bi bez posla moglo da ostane 14 miliona Amerikanaca / Foto: Pixabay

Više od tri miliona Amerikanaca (tačnije 3,3) podnelo je prošle nedelje zahtev za dobijanje naknade za nezaposlenost, što je najveći broj ikada u jednoj nedelji, pokazuju podaci američkog Ministarstva za rad.

Ovo je samo jedan od prvih poražavajućih pokazatelja o ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, zbog koje život u SAD zamire brže nego što državna statistika može da isprati.

Pre samo tri nedelje, za ovu vrstu državne pomoći jedva da se prijavilo 200.000 osoba, što je bio istorijski najniži broj. Tokom pola veka, od kada se u državi prati evidencija o prijavama za primanje naknade za nezaposlenost, najveći skor podnetih zahteva u jednoj nedelji - bio je ispod 700.000. To je bilo 1982.

Ben Herzon, izvršni direktor IHS Markita, firme za poslovne podatke i analitiku, upozorava da bi najgore tek moglo da usledi, dodajući da očekuje sličan broj sledećeg četvrtka, kada Ministarstvo rada bude objavilo novi nedeljni izveštaj o prijavama za naknadu na osnovu nezaposlenosti.

Ekonomisti tvrde da će u narednim nedeljama bez posla ostati milioni Amerikanaca, odnosno oko 14 miliona do leta ove godine. Takođe predviđaju da bi američka ekonomija u drugom kvartalu mogla da potone u recesiju.

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salle

    Taman kako reaguju na virus imace i toliko mrtvih..pa eto to je ekonomija zauzece njihovo mesto I eto posla..

  • Voja

    Amerika amerika zemlja pacenika

  • Ranisav

    eto rata

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke