• 2
 ≫ 

Upozorenje, kruži prevara: Ne šaljite lične podatke putem SMS-a, naročito za penzije

 ≫ 

Da li ste dobili ovakvu poruku?

  • 2
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta Foto: Shutterstock

Udruženje banaka Srbije (UBS) želi da upozori građane da se, u situaciji u kojoj se svi borimo da normalno funkcioniše život u Srbiji, uključujući i finansijske usluge, pojavljuju i oni koji ovo stanje pokušavaju da iskoriste za prevaru.

Naime, jedan broj građana dobio je SMS poruku u kojoj se od njih, kao klijenata banke, traže lični podaci: jedinstveni matični broj građanina, broj računa, PIN i slično.

- Ukazujemo da je reč o prevari, odnosno takozvanoj fišing kampanji - kažu u Udruženju.

Banke će u kontekstu isplate penzija svakako kontaktirati klijente, što može da podrazumeva i komunikaciju putem SMS poruka. Ali u toj komunikaciji banke nikada neće tražiti pomenute lične podatke, kao što su JMBG ili PIN kod, upozorava UBS.

- Molimo građane da obrate pažnju, da pre svega provere ko je pošiljalac poruke, a da u svakom slučaju čuvaju pažljivo svoje lične podatke, kao što je i do sada bila praksa u poslovanju sa bankama - navode.

Za više informacija o bezbednosti u poslovanju sa bankama možete pogledati sajt Udruženja banaka Srbije.

Video: Vučić: Penzije isplaćujemo odjednom 10. aprila zajedno sa dodatnih 4000 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    26. mart 2020 | 15:58

    A zasto odmah ne proverite i hapsite one koji traze podatke.?

  • Ma

    26. mart 2020 | 17:06

    Kod na JMBG samo jos da pocnu ispisivati na ledja pa da svko svaciji procita, a nebi ga trebalo ispisivati nigde osim u podacima policije i oni kad treba ga iscitaju iz baze podataka

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>