• 0
 ≫ 

PKS apeluje na EU da nas uključi u zelene koridore: "Gužve na granicama nikome ne idu na ruku"

 ≫ 

Da bi ubrzala transport svih vrsta proizvoda, koji je značajno usporen zbog mera zaštite granica i stanovništva, Evropska unija je uvela "zelene trake", kako bi, uz manje papirologije, smanjila kilometarske kolone i obezbedila da kamioni ne čekaju više od 15 minuta

  • 0
KORONA MERE AUTOPUT

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, Marko Čadež, uputio je apel predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u sistem "zelenih koridora" EU.

- Tako bi se i kompanijama iz našeg regiona omogućio brži i lakši transport hrane, lekova, medicinske opreme, ali i sirovina za proizvodnju i gotovih proizvoda za izvoz - kaže Čadež.

Pisma sa zahtevom za podršku i prevazilaženje problema, sa kojima se suočavaju kompanije Zapadnog Balkana u transportu robe tokom pandemije, upućena su i Filu Hoganu i Oliveru Verheiju, evropskim komesarima za trgovinu i proširenje, navodi se u saopštenju PKS.

Da bi ubrzala transport svih vrsta proizvoda, koji je značajno usporen zbog mera zaštite granica i stanovništva, Evropska unija je uvela "zelene trake", kako bi, uz manje papirologije, smanjila kilometarske kolone i obezbedila da kamioni ne čekaju više od 15 minuta na unutrašnjim evropskim granicama.

"Zemlje Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve "zelene koridore" - drumske, železničke, morske i vazdušne", apeluje se u pismu predsednika Komorskog investicionog foruma.

Ističe se i da prioritetni prevoz "zelenim trakama" robe za osnovne životne potrebe - hrane za ljude i životinje, lekova i medicinske opreme, ne sme biti prekinut ni u ovom kriznom vremenu.

Jednako značajno je, navode, i da se obezbedi neometan uvoz sirovina iz EU, kako bi se održala proizvodnja zapadnobalkanske privrede.

- To je važno jer se kompanije sa Zapadnog Balkana, uključujući i EU kompanije koje posluju u regionu, svakodnevno, zbog gužvi na graničnim prelazima, suočavaju sa problemom kašnjenja nabavke sirovina i isporuka materijala, komponenti i gotovih proizvoda matičnim kompanijama i kupcima u EU - navodi Čadež.

Dodaje da se vozači kamiona bore sa raznim izazovima zbog različitih karantinskih režima na unutrašnjim i spoljnim granicama EU.

Pri tome, napominje, članice Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke obavezuju se na poštovanje svih pravila i zaštitnih mere EU, uvedenih radi suzbijanja pandemije.

- Zaštitna oprema neophodna je ne samo zdravstvenim sistemima u regionu, već i kompanijama, da bi zaštitile ljude i očuvale rad, proizvodnju i usluge, i tokom zdravstvene krize. Ukoliko se to ne obezbedi - štete će trpeti ne samo naš region, nego i privreda i građani EU, jer su mnoge kompanije u regionu deo lanca snabdevanja Evropske unije - ističe Čadež.

"Privredne komore, članice Komorskog investicionog foruma, u stalnoj su komunikaciji sa svojim vladama i poslovnim zajednicama, aktivno rade na predlozima mera kako bi se olakšalo poslovanje, sačuvale kompanije i radna mesta, održala ekonomska vitalnost i umanjile posledice po privrede Zapadnog Balkana", zaključuje se u saopštenju.

Video: Vratio se avion iz Šangaja, stiglo još maski

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>