• 3

Informacije iz fabrike respiratora: Nemci ih naručili 10.000, i to SMS porukom, oni imaju prioritet

Štefan Dreger je rekao da je ogroman razdor između potražnje i moguće proizvodnje

 • 3
KCS OPREMA VUCIC

Foto: Tanjug/instagram/buducnostsrbijeav

Vlasnik jednog od najvećeg svetskih proizvođača respiratora, kompanije "Dreger" iz nemačkog grada Libeka, ukazuje da potražnja za respiratorima nadmašuje trenutno 10 puta svetsku ponudu.

Štefan Dreger je, u intervjuu nemačkom "Veltu", upitan da li aktuelna ogromna potražnja za njegovim uređajima može biti pokrivena, odgovorio da ne može i da je ogroman razdor između potražnje i moguće proizvodnje.

Kazao je da je potražnja za zaštitnim maskama skočila u januaru drastično, pri čemu taj segment čini samo mali deo obrta kompanije, a kod respiratora, koji je glavni segment proizvodnje, u februaru je počela ogromna navala, vreme kada je "Dreger" već imao mnogo narudžbi iz Kine, mnogo više nego ikada, pa je proizvodnja udvostručena.

Upitan da li je tada nazirao šta očekuje svet, kaže da je medicinski to pretpostavljao, jer postoje odgovarajuće simulacije za pandemiju, ali su ga iznenadile mnogo političke implikacije koje sa sobom donosi razvoj infekcije.

Potvrdio je da je nemačka vlada naručila 10.000 respiratora SMS porukom i dodao da Nemačka ima prednost prema drugim zemljama.

Ti respiratori biće, kako je objasnio, isporučeni tokom godine.

- Isporučićemo veću količinu nego inostranstvu. Vlade, ambasadori, ministri iz celog sveta pokušavaju da naruče još uređaja. Holandski kralj je pozvao, a i Bela kuća je zatražila naše podatke - preneo je Dreger.

respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari

Potvrdio je da je nemačka vlada naručila 10.000 respiratora SMS porukom - Foto-ilustracija: Shutterstock

Negirao je da vlade pokušavaju da ga stave pod pritisak, rekavši da svi deluju prijateljski i razumno, ponekad i veoma emocionalno.

- Tada bude jako teško nekome reći ''ne''. Mi smo svesni naše velike odgovornosti i posmatramo situaciju sa velikom zabrinutošću. Ali kod aktuelno traženih količina ne možemo ni mi sa naših 130 godina iskustva da zadovoljimo tražnju, i to iako smo se pripremili, iako smo 70 miliona evra investirali u modernu fabrku u Libeku, što nam je omogućilo da veoma brzo i fleksibilno reagujemo - objasnio je Dreger.

Najavio je da će kompanija tokom godine dalje proširiti svoje kapacitete, što je moguće zahvaljujući velike narudžbine nemačke vlade.

Na kraju, kako kaže, kapaciteti će biti učetvorostručeni, ali je i jasno, podvlači, da će i pored svih napora potreba za respiratorima i zaštitnim maskama biti iznad mogućnosti celog sektora.

Upitan kako odlučuju ko koliko uređaja dobija i ko ne, Dreger je rekao da je to nešto gde se samo ljudski može odlučiti, nema pravilnika, niti veštačke inteligencije koja taj posao preuzima, a preduslov za odluku se menja iz sata u sat.

respirator, maska, bolnica, korona virus, koronavirus

Upitan kako odlučuju ko koliko uređaja dobija i ko ne, Dreger je rekao da je to nešto gde se samo ljudski može odlučiti - Foto: Shutterstock

Najviše ga trenutno brine stanje u SAD, koja se kreće ka masovnom problemu.

- Ta zemlja je zbog ogromnog broja infekcija raspisala tender za nabavku 100.000 respiratora. To bi bio, prema procenama, kapacitet svih proizvođača u jednoj godini. U suštini toj zemlji bi trebalo još više. Ta bezizgledna situacija može voditi ka ogromnim političkim tenzijama, pri čemu mora biti jasno da ako se svetski lanac isporuke pokida na kaju niko više neće dobiti respiratore - upozorio je Dreger.

Ukazao je da respiratori imaju kompleksni lanac isporuke, dodajući da su tako "Dregeru" potrebni delovi proizvodnje iz Amerike, Azije i Novog Zelanda.

- Bila bi velika pretnja po čovečanstvo ako zabrane na izvoz pojedinih zemalja prekinu taj globalni lanac - naglasio je Dreger.

Upitan šta zemlje, koje nemaju dovoljan kapacitet respiratora mogu učiniti, Dreger poručuje da je jedna mogućnost da se u upotrebu vrate stari uređaji, ali i prerada drugih mašina, kao što su respiratori u vozilima hitne pomoći, koji nisu namenjeni za trajni rad, ali mogu biti prerađene.

Takođe, dodaje i uređaji za anesteziju mogu biti upotrebljeni, što trenutno nije dozvoljen, ali pod aktuelnim uslovima može biti učinjeno.

Upitan šta misli o podeli jednog uređaja na više pacijenata Dreger kaže da to ne bi savetovao, jer bi slabiji priključeni pacijent imao jedno negativne posledice, i nepotrebno bi bio izložen infekcijama, te bi lekar trebalo odmah da donese odluku.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • sonic

  28. mart 2020 | 12:48

  Nije mi samo jedno jasno, zasto mi nemamo neku fabtiku koja moze da proizvodi respiratore. Pa EI Nis je pravio rengene, zubne masine, tv.... valjda imamo strucnjake da urade to, pa dva dnevno ali bar nek se radi

  10
  1

  Podelite komentar