• 16

Šefica MMF-a poručuje: Svet je već sada u recesiji, biće isto kao 2009, ako ne i gore

Na recesiju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje, kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrota - kaže Kristalina Georgijeva

 • 16
Kristalina Georgieva

Kristalina Georgijeva / Foto: Wikimedia/World Bank Group/ Grant Ellis

Korona virus je već gurnuo globalnu ekonomiju u recesiju na koju države treba da odgovore ogromnim povećanjem potrošnje kako bi izbegle potencijalnu seriju bankrota, upozorila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgijeva.

Ona je na video-konferenciji za novinare, održanoj sinoć u Vašingtonu, poručila da će zemljama u razvoju biti potrebno najmanje 2,5 biliona dolara finansijske pomoći da bi prebrodile krizu, jer njihove vlastite unutrašnje rezerve i kapaciteti neće ispuniti zahteve za pribavljanjem sredstava na tržištu duga, prenosi Rojters.

- Sada je jasno da smo ušli u recesiju istu kao 2009, ako ne i goru - rekla je Georgijeva, dodavši da će kriza kasnije biti "još dublja".

Ipak, ocenila je da za razliku od sporog oporavka nakon globalne finansijske krize 2008/2009, ovog puta može doći do prilično bržeg oporavka globalne privrede već 2021. godine, "ali samo ako uspemo da svuda obuzdamo virus i sprečimo da problemi sa likvidnošću postanu problem solventnosti".

Georgijeva je navela da će tek uslediti pogoršanje situacije na mnogim tržištima u usponu koja, kaže, još nisu direktno pogođena virusom, ali trpe odliv kapitala, smanjenje potražnje za njihovim izvozom i strmi pad cena sirovina koje izvoze.

Do sada je 81 država zatražila ili se raspitivala o hitnom finansiranju iz sredstava MMF-a, od kojih je 50 zemalja sa niskim prihodima i 31 sa srednjim dohotkom. Među njima su Pakistan, Gana, Iran i Kirgistan, kojima je prva pomoć u okviru programa odobrena kasno u četvrtak.

Na pitanje da li je potrebno više od pet biliona dolara nove potrošnje za spasavanje globalne ekonomije, koliko su u četvrtak obećale zemlje G20, Georgijeva je rekla: "Naša preporuka je - povećajte".

Georgijeva je pozdravila američki zakon o paketu pomoći privredi i građanima u iznosu od 2,2 biliona dolara, koji je noćas potpisao predsednik Donald Tramp, a koji je gotovo trostruko veći od sredstava (831 milijarda dolara) koje su Sjedinjene Države potrošile na stimulativne mere 2009. godine.

Izvršni odbor MMF-a je takođe juče odobrio izmene koje će Fondu omogućiti da najsromšnije zemlje i najugroženije članice oslobodi otplate dugova do dve godine, kako bi se ojačala njihova sposobnost za borbu protiv pandemije korona virusa.

Svetska banka je odobrila slične izmene kako bi olakšala teret duga svim državama članicama i saopštila je da odbor sada razmatra "korona projekte finansiranja zdravstva" za 25 zemalja, ukupne vrednosti od skoro dve milijarde dolara.

Ovaj međunarodni kreditor je izdvojio 14 milijardi dolara sredstava koja su odmah na raspolaganju zdravstvenim sistemima u bici sa korona virusom, prenosi Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 534

  28. mart 2020 | 13:19

  Ne postoji recesija koja može biti gora od hiperinflacije i plate od 3 marke, bombardovanja, ratova, mobilizacija, restrikcija, praznih rafova, kredita u švajcarcima, Korona virusa... a mi smo te bolesti već preležali. Shvatam da će nemce i ostale da boli plata od 1500 umesto od 2200 evra ali nama je potpuno isto 200 ili 300. Nama je svako stanje normalno stanje.

  40
  0

  Podelite komentar

 • 👌🏼

  28. mart 2020 | 13:02

  Mora bit u recesiji kad ste kreditima kupili ceo svet, sve je otislo u p. m. Nekad svi bili na svom a sada smo robovlasnici na svome.

  22
  0

  Podelite komentar

 • gile

  28. mart 2020 | 13:04

  Pa od kog to posla i obrta MMF ima toliko novca za zajmove da deli drzavama. 2,3 ili 5 biliona dolara ili evra nebitno. Cekaj bre odakle vama ta kolicina sredstava. Jel to od zajmova i kamata u zadnjih 50 ili 80 god.

  21
  0

  Podelite komentar