• 0

Potpuna stabilizacija: Fabrike rade 24/7 da bi alkohola bilo dovoljno za sve ustanove i apoteke

Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola, kaže direktor jedne beogradske firme

  • 0
Sredstvo za dezinfekciju ruku, pravljenje, koronavirus

Fabrike rade u tri smene i mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta / Foto: Tanjug/AP

Početkom naredne sedmice očekuje se potpuna stabilizacija u snabdevanju tržišta alkoholom, domaći proizvođači redovno snabdevaju zdravstvene ustanove i apoteke, a povećana tražnja za ovim proizvodom i stvaranje zaliha u proteklom periodu, stvorili su utisak nestašice.

Kako ističu proizvođači, fabrike rade u tri smene, nije bilo prekida ni u proizvodnji ni u isporuci, i u potpunosti mogu da zadovolje zahteve domaćeg tržišta.

Iz Privredne komore Srbije kažu da su u svakodnevnom kontaktu sa našim proizvođačima etanola i trude se da im pomognu oko nabavke sirovina i energenata, odnosno, mazuta. "Situacija na tržištu, izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom, polako se smiruje i uskoro se očekuje potpuna normalizacija", navode iz PKS.

Mile Bogdanović, direktor kompanije "Pan Alko Sistem" (Beograd), ističe da je proizvodnja stabilna, da ova firma svakodnevno isporučuje tržištu alkohol i da nije bilo prekida u isporuci. - Nabavili smo melasu, proizvodnja je organizovana u tri smene i naši dnevni kapaciteti su oko 25.000 litara alkohola - objasnio je Bogdanović.

Kompanija "Swan Lake" iz Kovina proizvodi etanol iz melase od šećerne repe i kukuruza.

- Imamo registrovanu proizvodnju koncentrovanog etanola 96 odsto, razblaženog etanola 70 odsto, biocidnog proizvoda na bazi etanola 70 odsto i biocidnog sredstva za dezinfekciju ruku. Radimo u tri smene, sedam dana u nedelji, svih 30 dana u mesecu. Imamo velike zahteve sa svih strana - objašnjava Zoran Radulović iz ove kompanije.

- U proizvodnji sa kukuruzom kao sirovinom, "Swan Lake" može da proizvede mesečno oko 280.000 do 300.000 litara alkohola svih koncentracija.

Dnevni kapaciteti novosadske kompanije "Reahem" su oko 4.000 litara alkohola, a kako ističu u ovoj firmi - potražnja kupaca je ogromna, a imaju potrebu za nabavkom sirovina: melasom i kukuruzom.

Republička direkcija za imovinu od kompanije "Navip" preuzela je oko 350.000 litara belog vina za destilaciju koje će "Vino Župa" iz Aleksandrovca preraditi u alkohol jačine 75 procenata, a koji će biti isporučen bolnicama.

Direkcija za imovinu će još jednu količinu alkoholnih destilata, stečenih iz poreskog postupka u državnu svojinu, staviti na raspolaganje radi dalje destilacije u medicinski alkohol, sve u hitnom postupku u svrhu borbe protiv korone.

Članovi Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića PKS inicirali su i organizovali anketiranje članica - destilerija, o mogućim količinama alkohola koje bi donirali za preradu u alkohol jačine 75 odsto, za potrebe bolnica i zdravstvenih ustanova.

Destilerije su spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju spremnu za prodaju.

Video: Iz “Prve iskre”u Bariču 5.000 litara alkoholnog rastvora za Vojsku Srbije

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke