≫ 

Srbi u ćorsokaku: Zbog korone ostali bez posla u Nemačkoj i Austriji, nemaju za stan i hranu

 ≫ 

Mnogi su ostali bez posla, bez novca, bez mogućnosti da plate stan

Konkurs za posao

Foto: Pixabay

Iako se naši državljani vraćaju ovih dana u zemlju sa aerodroma ili graničnih prelaza gde su bili zaglavljeni otkako je počeo da hara korona virus postoji i određeni, ne mali broj Srba koji su se našli u bezizlaznoj situaciji.

Na milost i nemilost vlasti u Nemačkoj i Austriji ostao je određeni broj naših državljana koji su usled pandemije ostali bez posla. Njima je osim zdravlja, ugrožena i egzistencija.

Prema našim saznanjima, na oko 200 kilometara od Minhena nekoliko naših građana ostalo je maltene zarobljeno jer ne postoji način da dođu ni do tog grada ni do Srbije.

Ni ambasada nije mogla da im pomogne. Njima je mesečna stanarina oko 400 evra, a kada se doda na to hrana, osnovni troškovi prevazilaze 500-600 evra. Trenutno, posla nemaju.

Kao i mnoge druge, poslodavci su radnike iz Srbije i uopšte sa Balkana držali do poslednjeg trenutka na radnim mestima, i onda, na početku primene restriktivnih mera otpustili, tako da su ostali bez posla, zdravstvenog osiguranja, i stana, te su mnogi bili primorani da se vrate kućama.

Na put u domovinu krenuli su uglavnom sezonski radnici, radnici na crno koji su ostali bez posla, a tako i stana, socijalnog osiguranja.

Oni koji su ostali u tom mimo hodu, imaju obavezu da budu u kući i u svakom trenutku spremni da se jave na posao, kada zatreba, a oni na birou rada, moraju da budu u Austriji kako bi dobijali pomoć države.

Ipak, ima i onih koji su radili "na crno", ostali su, a sada su bez mogućnosti da rade, bez novca, bez mogućnosti da plate stan.

- Mi smo zvali ambasadu, rečeno nam je da se snađemo. Osmorica nas je u stanu. Po dvojica u sobi. Ne izlazimo, a poslodavac nam dovozi hranu svaki drugi dan - priča za naš portal jedan od radnika koji se trenutno nalazi blizu Minhena.

U nezavidnom su položaju jer iz ambasade nisu dobili nikakve konkretne informacije o mogućem povratku. Do sada ih niko nije posetio. Njihovu nezavidnu situaciju delili su mnogi ovih dana koji su bili po aerodromima i hotelima širom sveta.

A njihovo prebacivanje, kako su naši nadležni više puta ranije rekli, zavisi od prioriteta. Odnosno, srpska vlada je prvo organizovala prevoz naših studenata po svetu, pa zatim i ostalih. Iz Er Srbije su više puta rekli da su njihovi avioni spremni, ali da se na let i koordinatu čeka odobrenje Vlade.

Ukoliko im pođe sa rukom da se sami snađu, neminovno je da će cela ekipa ako bude prebačena u Srbiju morati u hitan karantin, to je potvrdio ranije  i Ivica Dačić, ministar inostranih poslova. Samo, pre karantina, potrebno je doći do Srbije.

U međuvremenu se oglasila Srpska dijaspora  i potpredsednik Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac" iz Beča Saša Božinović koji je rekao da članovi tog društva, ali i ogromna većina srpske dijaspore u Austriji poštuje, ne samo mere koje je uvela Vlada Austrije, već i apele predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne dolazi i ne pogoršava situaciju u domovini.

- Mnogi su ovde proteklih dana upućeni da rade od kuće, ili su dobili otkaze, ali nisu u mogućnosti da odu u Srbiju. Svi koji ovde žive legalno sigurno nisu u ovo vreme ni mogli da otputuju u Srbiju - objasnio je on.

Mali tračak nade jeste da su neki gradovi poput Beča počeli da izlaze u susret.

- Mi garantujemo svim Bečlijama najveću moguću podršku, da u ovo teško vreme bar ne moraju da brinu da će izgubiti stan- rekao je gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig. Prinudna iseljenja bi ljude dovela u bezizlaznu situaciju.

- Za vreme trajanja vanrednog stanja potrebna je opšta solidarnost da bi se odlučno delovalo da niko ne ostane bez utočišta. Mi snosimo odgovornost da niko ne bude ostavljen na cedilu - naglasila je vicegradonačelnica Beča, Birgit Hebajn.

Ludvig i Hebajn su pozdravili odluku komunalnih građevinskih udruženja koji su pozvali da se sva prinudna iseljenja stopiraju. „„Bečko stanovanje“ koje upravlja sa 220.000 gradskih stanova već je najavilo da su sva prinudna iseljenja odložena. U slučaju da neko ostane bez krova nad glavom i u drugim hitnim slučajevima i u trenutnoj situaciji će se sklapati ugovori o stanovanju i izdavati stanovi.

Takođe „Bečko stanovanje“ je saopštilo da se svi građani koji imaju poteškoća sa plaćanjem odmah jave nadležnim službama da bi se plaćanje odložilo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Vučić: Molim privatnike da ne otpuštaju radnike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemacka

    29. mart 2020 | 16:49

    Onaj ko radi po propisima u Evropi nema cega dase boji ....

  • Ujka Zitko PFK

    29. mart 2020 | 16:37

    Pljuvali srbiju kad su bezali za svabiju. Sta sad? 🤣🤣🤣🤣

  • Rs

    29. mart 2020 | 16:40

    Ma nije moguće to da se desi u obecanim zemljama ,a sad ce verovatno da se vrate u mraku im Srbiju da upale svetlo koje su rekli da ugasi poslednji koji izadje iz Srbije

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>