• 9

Više ne paničimo: Robe ima dovoljno, opala tražnja za pojedinim namirnicama

Najveći pad tražnje zabeležen je za jaja

  • 9
supermarket, namirnice

foto: pixabay.com

Trgovci iz najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji poručuju da robe ima dovoljno i da nema potrebe da se stvaraju zalihe, a da ta poruka dopire do potrošača, svedoče i najnoviji izveštaji i analize kojima se prati tražnja, pre svega za osnovnim životnim namirnicama.

Prema izveštajima najvećih trgovinskih lanaca, tražnja za osnovnim životnim namirnicama je stabilizovana, a zahvaljujući posvećenom angažovanju trgovaca, dobro funkcioniše čitav lanac snabdevanja, saopštila je Privredna komora Srbije.

Trend blagog rasta zabeležen je u petak i subotu, najviše se kupovalo brašno i meso, kao i riba, zamrznuta, sveža i u konzervi. Kupovina sveže ribe u prodavnicama, bila je veća za 30 do 40 odsto, kaže Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije,

Najveći pad tražnje zabeležen je za jaja - pazarila su se za oko sedam odsto manje, a so i papirne maramice za oko šest odsto manje u odnosu na isti period prethodne sedmice, naveo je Malinović, dodajući da PKS nastavlja da analizira tražnju i radi na daljoj optimizaciji lanca snabdevanja.

Članice Grupacije prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja trgovine Privredne komore Srbije odazvale su se na poziv da se uključe u akciju podrške najstarijim sugrađanima za kupovinu u posebnom terminu, pa je i jutros od 4 do 7 časova, više od 3.100 trgovaca u Srbiji otvorilo svoje prodavnice.

Poziv trgovcima, preko lokalnih samouprava, uputilo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Spisak trgovina, koji je informativnog karaktera i redovno se ažurira u skladu sa dinamikom novih prijava trgovaca, objavljen je na sajtu Privredne komore Srbije.

Akcija će biti nastavljena i narednih nedelja, ali se apeluje na najstarije da, u skladu sa pooštravanjem mera zaštite i izolacije, ovaj vid nabavke koriste ukoliko za njih predstavlja jedinu mogućnost, navodi PKS.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja 78

    29. mart 2020 | 21:20

    Ništa nije stabilizovano nego narod ostaje bez para. Istrošili smo se. Toliko smo "ušteđevine" imali. Tek ide destabilizacija kad taj narod koji više nema para ogladni. Niko neće ni pomisliti na virus kad ne bude imao deci da kupi osnovno. Žalosno.

  • Milan

    29. mart 2020 | 21:04

    Nije traznja nestala nego pare,odakle da se kupuje ako neko ne radi zbog korone.

  • Güss

    29. mart 2020 | 21:39

    Imace robe i previse, jer ce ljudi ostati bez novca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>