• 0

Tražili su od nje da ostane kod kuće, ali ju je poslodavac ipak zarazio korona virusom

Učinila je sve što je bilo u njenoj moći da se zaštiti, ali to nije bilo dovoljno

  • 0
koronavirus, zaštitna maska Pixabay.com

Kada je epidemija korona virusa došla do Hongkonga, kućepaziteljka Džinki Alhambra se pridržavala saveta vlade i ostala je kod kuće na svoj slobodan dan. Ali ipak se zarazila virusom u stanu u kom je, prema zakonu ovog grada, dužna da živi sa svojim poslodavcem, piše CNN.

- To je ironija. Bila sam frustrirana, ali morate da nastavite dalje, da se suočite sa tim, ne možete da budete zlopamtilo – rekla je Alhambra.

Slobodni dani najčešće se provode u društvu prijatelja, na javnim mestima, ali od 30. januara vlada je od 390.000 radnika tažila da ostanu kod kuće kako bi sprečili širenje virusa. Do sada je potvrđeno da je 16 Filipinaca u Hongkongu zaraženo, od kojih su većina kućepazitelji. Iz filipinskog konzulata kažu da su poslodavci koji su putovali u inostranstvo zarazili većinu ovih radnika.

Uvezeni slučajevi

Više od dva meseca delovalo je da se Hongkong uspešno bori protiv koronavirusa, a poslednjih nedelja broj obolelih se popeo na 580, od kojih je 400 otkriveno samo u protekle dve nedelje – mnogi od njih su se zarazili preko onih koji su doputovali u grad iz drugih oblasti i delova sveta.

Prema Alhambrinim rečima, njen poslodavac je nedavno bio na putovanju po Indiji, posle kojeg je kratko boravio u Hongkongu, da bi odleteo za Kanadu. Kanadske vlasti su tada javile Hongkongu da je jedan radnik pozitivan na novi virus. Alhambra i jedan član poslodavčeve porodice bili su pozitivni kada su kasnije testirani na virus.

Alhambra, majka dvoje dece, koja već 15 godina radi van svoje zemlje, bila je zaposlena u Dubaiju, Singapuru i na kraju u Hongkongu, a prvi simptomi bolesti kod nje ispoljili su se početkom marta.

- Pre nego što su me hospitalizovali, glava mi je pulsirala, grlo mi je bilo strašno suvo i imala sam blago povišenu temperaturu, a onda su oči počele da me peku i pojavio se suvi kašalj – kaže Alhambra.

Ranjiviji nego ikad

Zbog epidemije koronavirusa kućepazitelji su ugroženiji nego ikad.

- Kućepazitelji se suočavaju sa mnogo rizika, jer oni brinu o porodicama, starijim ljudima i bolesnima. Oni nemaju socijalnu zaštitu u koju spadaju plaćeno bolovanje i naknada za nezaposlene – kaže Elizabet Tang iz Federacije kućepazitelja.

Esel Bangkajao, druga kućepaziteljka sa Filipina, kaže da je izgubila posao zbog koronavirusa. Kada je kompanija njenog poslodavca odlučila da mu da plaćeno odsustvo sa posla, porodica je odlučila da se vrati u Australiju i ona je ostala bez posla. Kako zbog zakona Hongkonga kućepazitelji žive sa poslodavcima, ona je u isto vreme ostala i bez krova nad glavom. Ona je mogla da ostane u kući dok ugovor o iznamljivanju njenog poslodavca ne istekne, posle čega je morala da se preseli u pansion.

Još jedan problem sa kućepaziteljima je to što zakon od njih traži da se vrate u svoju domovinu između dva ugovora. Ipak, ograničenje putovanja otežalo je sve ovo. Filipini su već 2. februara zabranili dolazak putnika iz Kine i Hongkonga, ali su nekoliko nedelja kasnije iz ovoga izuzeli kućepazitelje. Sada, kada se ovi radnici rade u Hongkong, moraju da budu 14 dana u karantinu. Kako bi olakašala ova ograničenja, vlada Hongkonga je 4. februara dozvolila produženje ugovora i viza kućepaziteljima.

"Držim se, molim se"

Svi stanovnici Hongkonga koji su oboleli od COVID-19 imaju besplatan tretman, a Alhambra i dalje dobija platu tokom oporavka.

- Držim se, molim se, trudim se da zabavim sebe, gledam Netfliks i slično – kaže ona.

Ona se nadala da će biti otpuštena iz bolnice u nedelju. Primila je antivirusne lekove koji se obično daju pacijentima obolelim od HIV-a, a čije testiranje je dozvoljeno u Hongkongu početkom meseca. Sada se oseća bolje i test je dva puta pokazao da je negativna. Međutim, na trećem testiranju je bila pozitivna. U Hongkongu zaraženi koronavirusom moraju da budu negativni tri uzastopna puta kako bi bili pušteni iz bolnice.

Alhambra ima poruku za sve koji se bore protiv koronavirusa.

- Budite veoma, veoma oprezni. Bilo da ste bogati ili siromašni, beli ili crni. Svi moraju ozbiljno da shvate ovo i da ne rizikuju, moraju da žrtvuju malo svoje slobode za dobrobit svih – poručuje ona.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>