• 11
 ≫ 

Kon: Ako poslodavac nije u stanju da obezbedi radnika, onda smo svi zajedno u problemu

 ≫ 

"Zaštita zaposlenih je u nadležnosti poslodavca"

  • 11

Svaki poslodavac mora da obezbedi svoje radnike - rekao je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za medije koja je počela u 15 časova.

Na pitanje kakva je preporuka struke, kako zaštiti radnike, kao i šta da rade zaposleni, posebno gledajući situaciju u Italiji i Španiji, Kon je rekao:

- Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima i on problem i svi mi zajedno. Posebno ti radnici. On mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom.. .Mislim da je to logično - istako je Kon.

Darija Kisić Tepavčević, dodala je da je to definitivno pitanje u naležnosti Ministarstva rada, ali da "svakako poslodavac mora da napravi uslove za svoje radnike".

- Moraju u organizaciji posla da se naprave prioriteti. To su indevidualne organizacije u svakoj firmi, mada se osnovna načela moraju poštovati - rekla je ona.

Podsetimo, nedavno je resorno ministarstvo detaljno objasnilo koja su prava i obaveze radnika i poslodavaca u vanrednom stanju.

Povodom nedoumica građana, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja detaljno je objasnilo prava i obaveze radnika i poslodavaca u svim mogućim situacijama tokom vanrednog stanja.

Ministarstvo je apelovalo na poslodavce da, ako to dozvoljava priroda delatnosti i posla, zaposlenima organizuju rad od kuće, uz napomenu da oni koji rade od kuće imaju jednako pravo na zaradu kao i zaposleni koji rade na svom radnom mestu. Opširnije OVDE. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Pešić

    30. mart 2020 | 18:09

    Privrednim društvima, bez obzira na delatnost, dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme iz inostranstva za sopstvene potrebe. Shodno tome, meni su za moje radnike i mene partneri sa kojima sarađujem iz Kine donirali 100 maski i sada stoje na carini jer treba da pribavim : Mišljenje Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije da se konkretne maske ili rukavice ne smatraju medicinskim sredstvom, Rešenje ili potvrdu graničnog sanitarnog inspektora, bez obzira na to da li se maske svrstavaju u tarifnu oznaku koja je u ISCS-u povezana sa šiframa U65/165 ili ne, i Izjavu uvoznika da se maske uvoze u cilju zaštite zaposlenih od bolesti COVID 19. Sve to uz troškove za špediciju košta oko 30.000 dinara... za 100 maski... još na to cena maski i putnih troškova... hvala vladi Srbije na podršci malim preduzećima u ovim teškim vremenima

  • Ma

    30. mart 2020 | 17:16

    Meni moj poslodavac nije obezbedio nista moze se reci, dobio sam jednu masku sivanu od pelena pre osam dana i to je to a trazi od mene da dodjem na posao i radim po 15 ili 24 sata, a i dan sam u kontaktu sa ljudima, sluzbenik privatnog obezbedjenja, plata uvek minimalac

  • Raša

    30. mart 2020 | 16:42

    Kako poslodavac da obezbedi, kad ni država do skora nije imala ni za sebe? Kakvo je stanje u bolnicama i DZ? Iskreno se nadam da će zalihe potrajati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>