• 3
 ≫ 

"Ovakve mere podrške privreda nikada nije videla"

 ≫ 

"Mislim da će to biti dovoljno da se privreda oporavi odmah posle krize i krene da radi, a možda do kraja godine i da ''ispegla'' ove negativne efekte", smatra Spasojević.

  • 3
Toplica Spasojević Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ekonomski paket mera koji je država najavila kao pomoć preduzećima, bankama i građanima, pomoći će da srpska privreda prebrodi trenutnu krizu jer je reč o sveobuhvatnom paketu podrške koji na ovim prostorima do sada nikada nije viđen, kaže Toplica Spasojević, predsednik ITM Sistema, koji u sastavu ima više firmi iz oblasti ditribucije, logistike, proizvodnje hrane i metalnih proizvoda.

Kao posebno važnu odluku države, Spasojević ističe najavljene mere za pomoć bankarskom sistemu, bez koga privreda ne može da opstane.

- Mere su sveobuhvatne, višeslojne i vertikalno integrisane. Od mikro, malih i srednjih preduzeća do velikih, a tu su i banke, Garancijski fond i Fond za razvoj. Svi su uključeni u preživljavanje privrede - kaže Spasojević za Tanjug.

Navodi da najavljena suma pomoći od pet milijardi evra, što inače čini oko 10 posto nacionalnog dohotka, jeste ozbiljan iznos koji država odvaja.

- Mislim da će to biti dovoljno da se privreda oporavi odmah posle krize i krene da radi, a možda do kraja godine i da ''ispegla'' ove negativne efekte" - smatra Spasojević. Ističe da je važno da se značajan deo državnih mera odnosi i na banke, kako bi one mogle da nastave sa radom, a uz garanciju države za određene pakete usluga koje će nuditi.

- Mi smo preko različitih organizacija, od Saveza ekonomsta Srbije, Privredne komore Srbije, Naleda, Američke privredne komore, davali manje-više slične predloge. Vlada je imala i svoje inovativne predloge, i sklopilo se to u jedan ozbiljan paket podrške koji nije viđen kod nas i na ovim prostorima - ocenio je Spasojević.

U vreme prethodne globalne krize kapitala pre 10 godina, privreda Srbije, podseća Spasojević, nije imala veliku, gotovo nikakvu podršku, a sve što je tada traženo je bilo "razumevanje" od strane države.

- Sada imamo i razumevanje i podršku i to je jako dobar znak - istakao je Spasojević.

U sistemu njegovih kompanija, kaže, 60 procenata firmi radi aktivno, postoje problemi, ali se rešavaju.

- Imamo određenih problema ali to se rešava. Napravili smo plan u skladu sa merama koje je epidemiološka služba dala i toga se pridržavamo. Oni koji mogu da rade od kuće, rade od kuće...60 posto firme normalno radi, 40 posto ne. Ali trudimo se i u ovim okolnostima da odradimo svoje poslove. Mislim da neće biti tako strašno - navodi predsednik ITM Sistema.

Spasojević napominje da, ako se svi u "lancu privrede" budu održali, i budu osetili benefite mera koje država donosi, biće sačuvane sve vitalne funkcije celog društva, a pre svega, ekonomije.

Video: Bolovanje i plata zbog korone u Srbiji: Danas vlada donosi pravilnik

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>