• 7
 ≫ 

Doktor Propast: Tri razloga zašto ćemo završiti na dnu zbog korone

 ≫ 

Šta to radimo pogrešno?

  • 7
Berza, pad berze, korona virus

Foto: Shutterstock

Ekonomista Nurijel Rubini, poznat kao Doktor Propast, kaže da postoje tri razloga zbog kojih bi recesija u SAD izazvana korona virusom mogla postati "Velika depresija".

Kako je rekao, upravo te tri činjenice čine da ova kriza nadjačava onu iz 1930. godine.

1. Pogrešan zdravstveni odgovor

 

"Ono što se događa u Sjedinjenim Državama totalno je ludo", rekao je Rubini. Ove nedelje je predsednik Donald Tramp izjavio da bi voleo da ponovo otvori američku ekonomiju do Uskrsa, 12. aprila.

Upoređivanje načina na koji su se druge zemlje, poput Kine i Italije, bavile pandemijom, pokazuje zašto je prerano pokretanje privrede loša ideja, kaže Rubini.

"Ako sve zatvorite na tri meseca, zaustavićete pandemiju. Novi slučajevi idu na nulu, imate jednu ili dve četvrtine stvarno loše ekonomske aktivnosti, a zatim se postepeno vraćate u normalu", rekao je Rubini i dodao da je to ono što treba da se uradi.

Ali, "ako u osnovi šutnete konzervu niz cestu kao što je to učinila Italija, i ne izvršite radikalne prisilne mere, to se završava situacijom koja je totalna medicinska i zdravstvena noćna mora", rekao je.

Naravno, gašenje ekonomije na toliko dugo je mučno, rekao je Rubini, ali to je ispravno učiniti kako bi se zaustavilo širenje virusa, onda zatim, više nije potrebno zaustaviti ekonomiju u budućnosti na duži period.

On navodi da je očekivano da se virus vrati na zimu, sledeće godine. Udar će biti manji u zemljama koje su radile na suzbijanju umesto ublažavanju stvari, rekao je on.

To bi moglo da znači da će ekonomiji sledeće godine ponovo biti teško i da će biti pogođena baš kada bude počinjala da se oporavlja, rekao je Rubini.

2. Zabrinutost zbog buduće inflacije

 

"Za godinu dana možete da pokrenete budžetski deficit od 2 biliona do tri biliona dolara", rekao je Rubini dodajući da bi to bilo oko 15% BDP-a.

Ali, "ne možete stalno zavaravati sve investitore", dodao je. "Ako vodite budžetski deficit od 10% do 15% BDP-a dok u međuvremenu štampate novac završićemo kao Zimbabve, poput Argentine, poput Venecuele, sa visokom inflacijom i na kraju hiperinflacijom", rekao je.

Vidimo, dodaje, da korona kvari globalne lance snabdevanja i šalje radnike kući, to će, verovatno dovesti do manjeg rasta i veće inflacije.

"Kada postoji negativan šok snabdevanja, on smanjuje proizvodnju i povećava cene", rekao je. Onda, dobijete kombinaciju ekonomske stagnacije, recesije i visoke inflacije.

3. Geopolitički šokovi

 

"Možda se širok spektar geopolitičkih šokova između SAD-a i Kine, globalnog sajber rata produbi i još više", rekao je Rubini.

Dodatne geopolitičke tenzije povrh ekonomske depresije mogu dovesti do geopolitičke depresije, kaže Rubini.

"Ovi šokovi mogu se završiti sa ozbiljnijim posledicama nego od korona krize", rekao je Rubini.

Video: Jeziv prizor zabeležen u Bruklinu: Bolnica prenatrpana, zaraženi leže po hodnicima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dar mar

    30. mart 2020 | 21:58

    Moz' da bidne , ne mora da znaci ... gomila pretpostavki i gluposti , recite ljudima ne zna niko sta ce biti posle i tacka.

  • Welcome to fun

    30. mart 2020 | 22:22

    U dokumentarcu digitalni anđeo upravo se govori o krizi koja će nastupiti, a onda i o dolasku antihrista. Sve ovo je tačno što je rekao! Kriza mora nastupiti hteli mi ili ne. Narod u gradu će jedva čekati da dođe na selo zato što će seljaci jedini biti bezbedni. Poljoprivreda će spasiti seljake!

  • Valerija

    30. mart 2020 | 22:28

    Ma neka je zdravlja ovi pametni ljudi znaju sta rade.Vidim sta su sve organizovali kod nas u Bg.Trebamo slusati strucnjake.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>