• 6
 ≫ 

Nezapamćen ekonomski šok: Skoro 50 miliona Amerikanaca bi moglo da ostane bez posla

 ≫ 

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvideli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 odsto

  • 6
Devojka na poslu, posao, kancelarija

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa korona virusom / Foto: Shutterstock

Milioni Amerikanaca već su izgubili posao zbog krize sa korona virusom, a najgora šteta tek dolazi, prema proceni Federalnih rezervi.

Prema nedavnoj analizi rizika u pogledu daljeg razvoja situacije, ekonomisti FED-a predvideli su da bi čak 47 miliona Amerikanaca moglo da izgubi posao, zbog čega bi se stopa nezaposlenosti popela na 32,1 odsto.

To bi bila najviša stopa nezaposlenosti od 1948, od kada se zvanično vodi ova statistika, navodi "USA Today". Dodaje takođe da je tokom Velike depresije ta stopa bila oko 25 procenata.

Ekonomisti FED-a su u svoje projekcije uključili i visok rizik po radna mesta, koja bi u krajnjem ishodu mogla da budu izgubljena zbog vladinih mera ograničenja kretanja, prenosi CNBC.

"Ovo su veoma velike cifre prema istorijskim standardima, ali je i ova situacija jedinstven šok koji se razlikuje od bilo kojeg drugog koji je američka ekonomija doživela u poslednjih 100 godina", napisao je ekonomista FED-a Migel Farija e Kastro u blogu objavljenom na veb sajtu FED-a.

On napominje da u analizu nije ukalkulisana projekcija broja radnika koji možda više neće biti uključeni u kategoriju radne snage, što bi rezultiralo smanjenjem osnovne stope nezaposlenosti.

Takođe, u obzir nije uzet ni uticaj nedavno donetih mera državnih podsticaja, kojima će se povećati naknade za nezaposlene i subvencionisati firme kako bi se smanjio broj otkaza.

Podsećamo, rekordnih 3,3 miliona Amerikanaca podnelo je prvi put zahteve za dobijanje naknade zbog nezaposlenost, u nedelji koja se završila 21. marta.

Ekonomisti, koje je anketirala kompanija Dau Džons, predviđaju da će se kontigentu nezaposlenih ove nedelje pridružiti još 2,65 miliona ljudi.

Ukoliko zaista 47 miliona ljudi ostane bez posla, to bi podiglo broj nezaposlenih u SAD na 52,8 miliona što bi bilo gore nego na vrhunca Velike recesije, za više od tri puta. Jedina svetla tačka je ta što se očekuje da će ograničenje slobode kretanja i rada kratko trajati.

Važno stabilizovati globalna enregetska tržišta

 

Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin saglasili su se tokom telefonskog razgovora da je važno stabilizovati globalna energetska tržišta, koja je omela ekonomska kriza izazvana odlukom zemalja da privremeno obustave posao kako bi usporile širenje korona virusa.

Dvojica lidera su ae složila da će raditi kroz G20 kako bi se izborili s virusom Covid-19 i ojačali globalnu ekonomiju, izjavio je portparol Bele kuće Džad Dir. U SAD je situacija posebno kritična kada je reč o poslu.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gt

    31. mart 2020 | 09:39

    Btinite vi o Srbiji pustite se Amerike

  • Ale

    31. mart 2020 | 09:56

    To važi za latinoamerikance, afroamerikance i ostale useljenike.Preslikali "europske" vrednosti po nacionalnoj osnovi.

  • 123

    31. mart 2020 | 09:53

    A zdravstveno osiguranje nemaju,super drzava

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>