• 6
 ≫ 

Tržište se stabilizovalo, rafovi dobro snabdeveni: "Kupujte najviše za tri dana"

 ≫ 

Treba obezbediti i dovoljan broj zaposlenih u lancu snabdevanja

 • 6
supermarket, namirnice

foto: pixabay.com

Tržište Srbije dobro je snabdeveno, a lanac dobavljača funkcioniše uprkos problemima koje je izazvala pandemija korona virusa, kaže sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

On navodi da su obezbeđene dovoljne količine citrusa na tržištu, kao i da su pojedini trgovci u cilju zdravstvene zaštite građana počeli mesne prerađevine više da pakuju i da ih tako prodaju, umesto, kako su to ranije činili, da prodaju meso "na parče" na odeljenjima za prodaju mesnih delikatesa po marketima.

Mesa, voća i povrća, kao i drugih namirnica u svim trgovinama u Srbiji ima dovoljno, a tako će biti i u buduće, kaže Malinović.

U odnosu na vikend 14. i 15. marta, kada je zabeležena ubedljivo najveća tražnja, koja je prevazila i novogodišnju, u dva prethodna vikenda beleži se značajno smanjenje tražnje.

- Možemo reći da se tržište stabilizovalo iako i dalje, kada poredimo sa istim periodom prethodne godine, imamo zančajno veću tražnju - kaže Malinović.

Ističe požrtvovanje zaposlenih u sektoru trgovine koji obezbeđuju da police ne budu prazne i da roba ima dovoljno. - Svakodnevno razmenjujemo informacije sa trgovcima. Naši timovi na terenu obilaze radnje i gledamo da li postoje neke slabe tačke. Svakako da su trgovci pod velikim izazovima - objašnjava Malinović.

Kao jedan od najvećih izazova je kako obezbediti dovoljan broj zaposlenih u lancu snabdevanja, pogotovo u centralnim magacinima, ali i zaštiti zaposlene u trgovini. - Činjenica je da upravo zahvaljujući njihovom najvećem angažovanju, mi možemo reći da se tržište u Srbiji snabdeva stabilno -

Beleži se pad tražnje za, na primer, brašnom od 30 odsto, u odnosu 13. i 14. mart, datume koji se uzimaju kao "baza" za poređenje.

- Važno je da sem ribe, gde smo imali povećanje prošlog vikenda za blagih 4 posto, nismo imali rast nijednog drugog proizvoda iz grupe od 23 proizvoda koje mi pratimo -

Podseća da je lanac snabdevanja "zaokružen" i da 80 odsto prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije dolazi upravo iz naše zemlje, od njive do polica u prodavnicama.

- Tamo gde zavisimo od uvoza, zahvaljujući dobroj saradnji sa institucijama obezbedili smo da tržište funkcioniše, tako da smo obezbedili dovoljne količine citrusa - kaže Malinović i poručuje građanima da kupuju samo onoliko koliko ima je potrebno za tri do pet dana.

- Kao što je sada snabdevenost stabilna takva će biti i u budućnosti -

Kada je reč o manje raznovrsnoj ponudi svežeg mesa u prodavnicama ili generalno "sirovih" proizvoda, objašnjava da je peporuka i bila da se ponuda te vrste proizvoda smanji kako bi se dodatno podigla zaštita stanovništa, pa trgovci sada sve više pribegavaju prodaji pakovanog mesa.

Predloženo je da se cene za ovaj tip proizvoda, mesa, svežeg voća i povrća "ne fiksiraju" jer je u pitanju berzanska roba.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hasan

  31. mart 2020 | 12:21

  De budi pametan kaze uvodi se policijski sat 24 sata a sad kazu kupuj za 3 dana ...

  16
  1

  Podelite komentar

 • Ima svega

  31. mart 2020 | 12:56

  Zato sto ljudi nemaju para. Po tome se vidi kupovna moc graďana.

  6
  1

  Podelite komentar

 • Vujadin

  31. mart 2020 | 12:19

  Nestalo para

  6
  2

  Podelite komentar