• 4

Hrvati osećaju prve posledice korone: 300.000 radi za minimalac, a osam hiljada bez posla

Rezanje plata u javnom sektoru nije opcija...

  • 4
Razgovor za posao U Hrvatskoj najviše trpe ugostiteljstvo i hotelijerstvo / Foto: Unsplash

Osam hiljada zaposlenih manje i približno 300.000 radnika na minimalcu u Hrvatskoj - prvi su vidljivi gubici blokade privrednih aktivnosti zbog korona virusa.

Osim firmi i preduzetnika, kojima je zabranjen rad, na pomoć države u isplati plata mogu računati i ostali s padom prihoda većim od 20 odsto, uključujući i samozaposlene, odnosno samostalne profesije, prenosi Večernji.hr.

U Poresku upravu Hrvatske do juče je stiglo 39.047 zahteva firmi i paušalaca, s ciljem da im se odloži plaćanje poreza i drugih javnih dažbina. Svaki treći zahtev došao je iz hotelijerstva i ugostiteljstva.

Nakon najave premijera Hrvatske, Andreja Plenkovića, da će ova nedelja doneti novi paket mera koje bi trebalo da ublaže probleme preduzetnika usred epidemije, u Vladi te zemlje je juče održana prva koordinacija vezana za nove mere, a kako saznaje Večernji.hr, razmatralo se ukidanje obaveze plaćanja svih taksi i doprinosa u resoru Ministarstva privrede.

Iz ovog ministarstva poručuju da će se neke od naknada, o kojima se sada govori, i trajno ukinuti, u skladu s planovima administrativnog rasterećenja, koje je ova kriza bacila u drugi plan. Govori se i o signalima iz Brisela: da se minimalna potpora sa sadašnjih 200.000 podigne na milion evra.

Za dve nedelje izolacije, broj nezaposlenih - prijavljenih u Zavod za zapošljavanje - povećao se za 6.219 osoba, uz 10 hiljada novih nezaposlenih, mada je 3.000 radnika našlo drugi posao.

Hrvatska ima oko sto hiljada aktivnih pravnih osoba i oko 80 hiljada paušalaca. Već u prvoj nedelji primene novih mera, odlaganje plaćanja poreza zatražio je svaki četvrti paušalac i svaka peta firma. Poreska uprava je rešila 43 odsto zahteva, što je skoro 18.000 hiljada.

Nakon turističko-ugostitejskog sektora odakle je stiglo 12.804 zahteva, sledi trgovina s 5.503 zahteva, zatim 4.011 zahteva iz stručnih, naučnih i tehničkih delatnosti, 3.643 zahteva iz ostalih uslužnih delatnosti, 3.140 zahteva iz prerađivačke industrije, 2.290 zahteva iz građevine.

Odlaganje traži i određeni broj preduzetnika iz zdravstva i socijalne zaštite, IT sektora, oblasti nekretnina. Preduzetnika registrovanih za umetnost, zabavu i rekreaciju ima 570, a njih 436 je iz obrazovanja.

Inače, kako prenosi Večernji.hr, analitičari Instituta za javne finansije su izračunali da bi u ovom trenutku smanjenje plata u javnom sektoru donelo više štete nego koristi, odnosno, kako kažu "skromnu uštedu od 0,38 do 1,22 odsto BDP-a".

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hrvoje

    31. mart 2020 | 12:19

    Hrvatsku ce sledece godine izvuci turizam ali sta ce Srbija gde se svodi sve na oporezivanje gradjana...

  • Др

    31. mart 2020 | 13:09

    Ма, најважније је да код нас све и даље цвета!!

  • Nišlija

    31. mart 2020 | 12:55

    Pa kad sve ovo prođe, će čekaju gastarbajtere s'pečenje i s'trubače na granici. Će bude kuku leleeeee dobro nam došli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>