• 0

Peking je uveo drakonske mere protiv pandemije, i tek sada se kineska industrija normalizuje

Indeks proizvodnje u ovoj azijskoj zemlji se gotovo udvostručio

  • 0
Kina, Peking, Korona virus

Život u Pekingu se polako vraća u normalu / Foto: Tanjug/AP

Aktivnosti u kineskoj industriji neočekivano su porasle u martu, nakon naglog pada uzrokovanog širenjem korona virusa, piše danas u službenom izveštaju. Najveći problem za kompanije sada je slaba potražnja.

Službeni indeks menadžera nabavke (PMI) skočio je za 16,3 boda u odnosu na rekordno nizak nivo u martu, dosegnuvši 52 boda, navodi Državni zavod za statistiku, a prenosi portal Novac.hr.

Vrednosti koje su više od 50 bodova - ukazuju na rast aktivnosti. To, međutim, kažu iz Zavoda da je stabilizovana ekonomska aktivnost.

Indeks proizvodnje se gotovo udvostručio, na 54,1 bod. Skoro da je udvostručen i indeks novih izvoznih narudžbina, ali se zadržao ispod 50 bodova, što znači da kompanije i dalje beleže manje porudžbina nego u prethodnom mesecu.

Kako bi suzbio pandemiju, koja je u Kini odnela više od 3.000 života, Peking je uveo drakonske karantinske mere. U međuvremenu se broj zaraženih unutar zemlje smanjio, većina kompanija ponovo je počela s radom i život se polako vraća u normalu.

Obnovu poslovanja donekle koče nastojanja vlasti da spreče novi talas zaraze, ovaj put iz inostranstva. Kineske proizvođače sada najviše muči izostanak potražnje, odnosno slabe izvozne narudžbine, povećanje zaliha i niske cene.

Procenjuje se da bi vlasti mogle da uvedu dodatne mere, kako bi podstakle domaću potražnju i time prebrodile manjak inostrane potražnje. Više od polovine ispitanika je u anketi Zavoda, istaklo baš to kao problem. Njih 42 odsto požalilo se na finansijske probleme.

Indeks menadžera nabavke u neproizvodnom sektoru skočio je na 52,3 boda. U februaru je iznosio 29,6 bodova. Analitičari, ipak, objašnjavaju da kineske kompanije i celu privredu čeka težak period, uprkos rastu aktvnosti.

Video: Kinezi nađu način za sve pa i da šisaju i briju u doba virusa, a da se ne zaraze

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>