• 2
 ≫ 

Za spas naše privrede pominju se i korporativne obveznice: Šta ta mera konkretno znači?

 ≫ 

Što je korporacija finansijski stabilnija i bolja, prinos koji investitori žele da plate je niži odnosno kompanija se zadužuje jeftinije. I obrnuto

  • 2
Ulaganje, investicije, biznis, berza

Foto: Shutterstock

Danas će biti objavljen kompletan program mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je izneo neke od ključnih mera programa vrednog pet milijardi evra.

Pomoć se odnosi i na preduzeća u vidu pokrivanja minimalaca za svakog zaposlenog, posebne pogodnosti za mikro i mala preduzeća, za koja će biti izdvojeno 700 miliona evra.

Pomenuo je i to da će Srbija, kao jednu od mera pomoći privredi,  uvesti i korporativne obveznice (za velika preduzeća).

Dok čekamo detaljan program mera, da vidimo šta to tačno znači.

Velike korporacije širom sveta umnogome se finansiraju izdavanjem korporativnih obveznica koje predstavljaju dužničke finansijske instrumente kojima se trguje na organizovanom tržištu. Što je korporacija finansijski stabilnija i bolja, prinos koji investitori žele da plate je niži odnosno kompanija se zadužuje jeftinije.

I obrnuto, korporacije koje imaju nizak kreditni rejting i problematično poslovanje takođe se mogu zadužiti putem emisije korporativnih obveznica ali su tada kamate (prinosi) značajno više.

Ove kompanije koje se zadužuju po višim stopama veoma lako mogu da upadnu u krizu, pa čak i bankrotiraju, ukoliko se desi nagli zaokret privrednog ciklusa (nalik trenutnom) jer teško mogu da emituju nove obveznice i finansiraju postojeći dug.

- Stoga su centralne banke od prošle krize napravile popriličan iskorak u vođenju monetarne politike koji je, između ostalog, podrazumevao otkup korporativnih obveznica na tržištu kako bi se ovim kompanijama olakšalo finansiranje. Tako smo došli do suštinskog problema u ovakvom vođenju monetarne politike – kompanijima koje su se neracionalno zaduživale pružena je “ruka spasa” pa se logično postavlja pitanje zašto bi se i u budućnosti takvi učesnici odgovorno ponašali - kaže za naš portal broker Nenad Gujaničić, iz kompanije Momentum Securities.

Kada govorimo o našoj zemlji, navodi, domaće finansijsko tržište je izuzetno nerazvijeno dok su korporativne obveznice tek u povoju.

- Dakle, korišćenje ovog tržišta u uslovima krize (na stranu gore spomenute loše strane) gde bi centralna banka otkupljivala korporativne obveznice je i faktički nemoguće jer tržište jednostavno ne postoji - objašnjava on.

Tokom dana biće i zvanično poznato da li će se posegnuti sa ovim instrumentom i načinom finansiranja.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    31. mart 2020 | 13:54

    Prevedeno na srpski jezik, država će da vas zaduži za štetu koju vam je nanela vanrednim stanjem a potom će vam preuzeti firmu.

  • PETAR 1

    31. mart 2020 | 13:44

    Kad moze Spilberg da snima bajke - naucnu fantastiku, sto je nasi nebi pricali. A da celi svet je propratio i obratio paznju na pomoc radnicima koju nama sprema nas voljeni lider. Neka neka vide i cuju, mogu samo da nam zavide. 💰💰💰💰💰😂😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>