• 3
 ≫ 

Malim pekarama treba pomoć, jer su škole zatvorene, a penzioneri ne izlaze. Industrija beleži promet

 ≫ 

Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije, male zanatske pekare beleže gubitak prometa od 70 do 90 odsto i suočavaju se sa gubitkom tržišta, navodi predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica

  • 3

Industrija pekarskih proizvoda u Srbiji, koja snabdeva velike trgovinske lance, supermarkete i prodavnice, beleži rast prometa proteklih nedelja, jer su "veliki pekari" preuzeli na sebe deo tereta malih lokalnih zanatskih pekara, koje su privremeno zaustavile prodaju hleba i peciva.

Od uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije, male zanatske pekare beleže gubitak prometa od 70 do 90 odsto i suočavaju se sa gubitkom tržišta, navodi predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica.

Kaže da ovo udruženje čeka današnje predstavljanje državnog paketa mera pomoći privredi, a posebno one mere koje bi olakšale poslovanje malih pekara širom zemlje.

Industrijski deo pekarstva Srbije beleži, kaže Pralica, još bolje poslovanje nego u normalnim uslovima, za razliku od malih pekara, od kojih su mnoge morale da budu zatvorene jer su zatvaranjem škola i zabranom izlaska starijima od 65 godina, izgubili oko 60 do 70 odsto kupaca.

- Industrijsko pekarstvo sada beleži porast prometa jer je preuzelo na sebe deo tereta koji su proizvodile male pekare, a zanatsko pekarstvo je doživelo pad prometa od 70 do 90 odsto usled raznih nemogućnosti koje se tiču poslovanja, proizvodnje, plaćanja kirija - navodi Pralica.

Kada su u pitanju državne mere, on kaže da su do sada čuli deo njih i da treba sačekati detaljan plan kako bi se videlo koga i na koji način one obuhvataju.

U sektoru zanatskog pekarstva, problem je, navodi, što su pekare u blizini škola i pijaca morale da zatvore svoja vrata. Ne samo da je evidentan pad prometa, već je i broj radnika sveden na minimum.

- Pojedine male pekare, koje i dalje rade, imaju promet od svega 4.000 do 6.000 dinara, pa nisu u stanju da plaćaju sve obavezne namete - objašnjava Pralica.

Ističe da je malim pekarama možda i najveći problem taj što u ovoj situaciji niko nije hteo da im smanji cenu zakupa lokala pa je, kaže, zamolio predsednika Srbije, da im u tom smislu posebno pomogne.

Zoran Grubanoski, vlasnik jedne pekare, kaže za Tanjug da kada je u pitanju snabdevanje - tu nema problema, jer pekari imaju prednost pri kupovini kvasca i brašna.

Pomoglo bi im, kaže, da se privremeno odloži plaćanje računa za infostan i struju jer sa trenutnim poslovanjem ne mogu redovno da izmiruju sve svoje obaveze.

Poručuje građanima da će hleba biti dovoljno, a da je ova kriza ponovo pokazala da su mikro preduzeća "kičma svakog društva". Navodi i da bi im dobro došle dodatne količine rukavica i sredstava za dezinfekciju, ali da očekuje da se u narednim danima taj problem reši.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nek nam je Bog upomoci

    31. mart 2020 | 15:33

    Danas je ispalo da su privatnici najvece zrtve ovog stanja, gde su im zarade koje su ubirali godinama,jedino radnicka klasa cuti ,,oni su najbogatiji ,stekli tolike plate da danas mogu komotno da zive

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>