Evo kad će početi isplate po 30.000 dinara za zaposlene i po 100 evra za punoletne

Kada građani i zaposleni mogu da očekuju finansijsku pomoć

Država će obezbediti 30.000 dinara po zaposlenom u naredna tri meseca za mikro i mala preduzeća i preduzetnike, što je jedna od najvažanijih mera iz Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom korona virusa.

Druga je da svi punoletni građani Srbije dobiju direktnu pomoć od 100 evra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali i objasnio da će javnost u narednih desetak dana biti obaveštena o proceduri kojom ce to biti učinjeno.

Za sada je poznato da će uplata minimalca biti polovinom maja, a pomoć građanima po okončanju vanrednog stanja.

- Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti - rekao je Mali na pres konferenciji na kojoj se predstavio mere sa predsednikom PKS Markom Čadežom.

On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

- Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo - rekao je Mali.

Upitan kada će građani dobiti taj novac, Mali je rekao da će vlada u narednih desetak dana izaći sa procedurom za isplatu, kao i da će isplata početi odmah nakon završetak vanrednog stanja.

- Onda ćemo uplatiti novac na račun svakog punoletnog građanina Srbije - dodao je Mali.

- Svim preduzetnicima, paušalcima i malim preduzećima, daćemo tri minimalne zarade svakom zaposlenom u tim preduzećima država će uplatiti nešto više od 90.000 dinara direktno na račun. Vlada predlaže i 50 odsto zarade onima koji su dobili rešenje o prekidu rada (oko 900.000 ljudi) - rekao je Mali.

On je istakao da taj novac ide zaposlenima u preduzećima, verovatno na posebne račune, dodao je, kako bi se izbegla bilo kakva zloupotreba.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    31. mart 2020 | 22:20

    A sta da radimo mi koji smo na ne placenom do maja. Svi se bree vatate za tih 100e, a to je tek kada prodje sve ovo. Do tada umrecemo od gladi a ne od virusa.

  • MILOSC

    31. mart 2020 | 18:26

    Jel to 30.000 neto koje poslodavac mora da isplati zaposlenom ? 100e odlična cifra dobar pokazatelj sistema i stanja stvari pogotovo kada uporedite sa socijalom u austriji i slicnim zemljama koja iznosi 1.200,00 e..Toliko smo nisko pali da nema dalje.

  • Zoran

    31. mart 2020 | 19:29

    Posle vandrednog stanja mi ne treba ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>