• 4
 ≫ 

Detaljne mere za privrednike: Odlaganje poreza na zarade, akontacije, bez PDV-a na donacije

 ≫ 

5 milijardi evra vredan ekonomski paket

  • 4
pare, novac, evri, euro, evro, kurs evra, berza, grafikon

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije je upravo predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog posledica korona virusa.

Paket ekonomskih mera države za podršku privredi podrazumeva nekoliko mera, sa procenjenim efektom u visini od 608,3 milijarde dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji.

Prvi set mera pretpostavlja u najvećem delu odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate, najranije od početka 2021. godine. Reč je o odlaganju plaćanja poreza i doprinosa za najmanje tri mesesa, odlaganju plaćanja akontacije poreza na dobit za drugi kvartal i oslobađanje plaćanja poreza na dobit za donacije.

Detaljnije ovako:

- Svi privatnici dok traje vanredno stanje neće plaćati poreze i doprinose na plate, porez na dobit i, ukoliko doniraju, biće oslobađani plaćanja PDV-a. Za to je izdvojeno 161 milijardi dinara, a otplata će se vršiti na 24 mesečne rate, ali ne pre od januara 2021. godine

- Biće isplaćena i direktna pomoć paušalnim preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od tri minimalne zarade za svakog zaposlenog u tim preduzećima u narednih tri meseca, dok će zaposleni u velikim preduzećima koji su dobili rešenje o prestanku rada dobiti 50% minimalne zarade,

- Obezbeđivanje likvidnosti sa 2,2 milijarde evra, a koje će pratiti subvencionisani i jeftini krediti za pomenuta preduzeća kroz fond za razvoj

Ovo se, objasnio je ministar finansija Siniša Mali, neće primenjivati na ona preduzeća koja su od početka vanrednog stanja otpustila više od 10% svojih zaposlenih i one koji su privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15. marta 2020. godine.

On je dodao i da je fokus na očuvanju radnih mesta i pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, a na paketu se radilo u poslednjih 10 dana jer su u Vladi želeli da jasno vide kakve će biti posledice na domaću ekonomiju izazvati pandemija korona virusa.

Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja ima za cilj povećanje likvidnosti svih privrednih subjekata u privrednom sektoru koji isplaćuju zarade zaposlenima. Takođe, ova mera se odnosi na odlaganje plaćanja poreza na prihod od samostalnih delatnosti svih preduzetnika, objasnio je ministar Mali.

Svi poslodavci koji se opredele da koriste ovu meru mogu da koriste odlaganje plaćanja troškova poreza i doprinosa na zarade do početka 2021. godine, a nakon toga se ostavlja mogućnost daljeg odlaganja plaćanja ovih troškova najduže do 24 meseca bez obaveze plaćanja kamate, na zahtev poreskog obveznika.

Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a znači da će donatori koji svoje proizvode, odnosno proizvode čijim prometom se bave, doniraju ustanovama koje su neposredno uključene u aktivnosti koje imaju za cilj sprečavanje širenja i lečenje građana od bolesti Kovid-19, biti oslobođeni PDV-a.

- Smatramo da je propisivanje ove mere potpuno primereno okolnostima - rekao je Mali.

Samo ova mera koštaće državu 160 milijardi dinara

(Telegrag Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oop

    31. mart 2020 | 20:54

    Da li to znači da ako sutra plaćamo martovske plate ne treba da platimo porez na zaradu? Koji je datum za početak primene?

  • Beba

    31. mart 2020 | 19:51

    Nikome, verujte, nije jasno kome ce se isplatiti 30.000,00 po radniku? Ako poslodavac isplacuje redovno platu kako ce mu drzava pomoci ako taj iznos uplati radniku?!?

  • nikolas

    31. mart 2020 | 20:00

    TAMAN KAD SE SRBIJA I SRBI MALO EKONOMSKI OPORAVE NASI PRIJATELJI PEGAVCI NAS VRATE VEK UNAZAD A 1999 GODINE MOTO IM JE BIO -VRATICEMO IH U KAMENO DOBA!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>