• 21
 ≫ 

Neverovatno, ali ne i nemoguće: Nafta pada na 0 dolara?!

 ≫ 

Karantin desetkovao tražnju u svetu

  • 21
Nafta, gorivo, tržište nafte Zalihe pune/Foto: Shutterstock

Tržište nafte se preliva, čak i ono iz škriljaca, a tolika ponuda mogla bi da nastavi da obara cenu, i ispod 20 dolara.

Nedavno je američki predsednik Donald Tampa dao smernice za socijalno distanciranje do kraja aprila, povlačeći se od svog plana o "otvaranju" ekonomije do Uskrsa. I pre nego što se mastilo osušilo na stimulaciju od dva biliona dolara, Kongres je već započeo pripremu četvrtog zakona o korona virusu.

Početkom marta, nekoliko analitičara sugerisalo je da bi potražnja za naftom mogla biti neznatno negativna u 2020. godini. Prognoza je u to vreme bila pomalo provokativna.

Do polovine meseca, neki prognostičari rekli su da bi porast potražnje mogao dostići 10 miliona barela dnevno (mb/d) u drugom kvartalu. Prošle nedelje, međutim, IEA upozorio je da bi potražnja mogla pasti za 20 mb/d.

Postaje neisplativo

Negativne revizije bi mogle da nastave. Cene nafte naglo su pale i u ponedeljak.

- To jednostavno odražava sve veću svest o tome da se potražnja za naftom gasi, verovatno mnogo više od 20 odsto - kažu u JBC Enerdži.

Tržište se prilično brzo raspada. U nekim oblastima se vide katastrofalno niske cene.

- Procene za potražnju se revidiraju gotovo svakodnevno, dok na strani ponude još uvek nema znakova pomirenja između Saudijske Arabije i Rusije - piše Komercbank.

Analitičari sada prate globalni kapacitet rezervi, koji bi mogao da se napuni za nekoliko nedelja ili meseci.

Goldman saks smatra da će američka proizvodnja nafte padati za 1,4 miliona barela dnevno (mb d) do drugog tromesečja 2020.Oni veruju da sve to znači i da će cene morati dodatno da padnu. Troškovi proizvodnje će rasti, što znači da mora doći do masovne obustave.

Banka Amerike kaže da toliko toga zavisi od toga da li će se svet možda kretati mimo pandemije u narednih nekoliko meseci ili ako ožiljci ostanu u narednoj godini i šire.

- Naftno tržište očekuje da će ovi masovni šokovi ponude i potražnje izbledeti u roku od 3 do 4 meseca, što je verodostojan ishod - kaže banka.

- Međutim, ako bilo koji šok (ili oba) potraje 12 meseci ili duže, gigantski višak bi mogao da drži cene nafte ispod 20 dolara tokom dužeg perioda - kažu oni i ne isključuju mogućnost na nižu, neverovatno nižu cenu.

Udaviće nas nafta

Cene nafte su, podsetimo, naglo pale, pri čemu je američka sirova nafta nakratko potonula ispod 20 dolara, dok je severnomorska brent zabeležila najniži nivo u poslednjih 18 godina, usled rasta strahovnja da bi globalni karantin zbog pandemije koronavirusa mogao da traje mesecima i da bi tražnja za “crnim zlatom” mogla još da padne.

Nafta brent, koja važi za međunarodnu cenovnu referencu na tržištu ovog energenta, izgubila je 2,09 dolara vrednosti ili 8,4 posto, spustivši se na 22,84 dolara po barelu, nakon što je prethodno zabeležila pad na 22,58 dolara, što je njen najniži nivo od novembra 2002.

Američka laka nafta WTI potonula je za 1,11 dolara za 5,2 procenta, na 20,40 dolara po barelu. Ranije tokom trgovinske sesije, cena WTI nafte je u jednom trenutku sklizula na samo 19,92 dolara po barelu.

Cena nafte je sada toliko niska da je mnogim naftnim kompanijama postalo neisplativo da ostanu aktivne, kažu analitičari, pa proizvođači sa višim troškovima neće imati drugog izbora osim da obustave proizvodnju, pogotovo jer su skladišni kapaciteti gotovo popunjeni do vrha.

Video: Vučić: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf  Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    1. april 2020 | 12:27

    U Srbiji najskuplja na svetu. Sramota.

  • zeljko

    1. april 2020 | 12:22

    Dok u Srbiji trenutno najskuplje na svetu...

  • hogar

    1. april 2020 | 12:03

    svuda cene goriva u padu... u Srbiji ce jos i da raste cena.... sramota treba im meseci da smanje cenu a kad cena nafte ide gore e onda odmah se dize cena

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>