• 0

Realno je da BDP Italije padne 6 odsto u 2020. Vlada sprema nove mere i ne oslanja se na EU

Novi paket ekonomske pomoći obuhvatiće dalje davanje državnih garancija kompanijama kojima su potrebna sredstva za likvidnost, zatim isplatu naknada za nezaposlene i pomoć ljudima sa malim primanjima

  • 0
Milano Italija korona virus

Za kraj aprila najavljen je novi italijanski paket podrške / Foto: Tanjug/AP

Italijanski ministar ekonomije, Roberto Gvaltijeri, izjavio je danas da vodeće nacionalno privredno udruženje, Konfindustrija, prognozira pad bruto domaćeg proizvoda zemlje od 6 odsto u 2020, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

- Nažalost, te procene su realne... Istovremeno možemo reći da (italijanska) ekonomija može krenuti putem snažanog oporavaka - rekao je Gvaltijeri u intervjuu za list "Il Fato Kvotidiano", prenosi Rojters.

Asocijacija italijanske privrede Konfindustrija je objavila juče da će pandemija uzrokovati godine ozbiljnu recesiju u zemlji ove godine. Ne očekuje se da će Vlada u Rimu davati bilo kakvu sopstvenu procenu o posledicama krize na ionako krhku ekonomiju do kraja aprila, kada treba da objavi svoj Dokument o ekonomiji i finansijama (DEF).

Privreda Italije je zabeležila rast od 0,3 odsto prošle godine, a Vlada je za ovu godinu projektovala rast od 0,6 procenata, pre nego što je korona virus pogodio zemlju krajem pretprošlog meseca.

Gvaltijeri je najavio da će krajem ovog meseca biti odobren novi paket ekonomske pomoći, znatno veći od mera vrednih 25 milijardi evra koje su donete u martu, i on će biti dovoljan za podršku kompanijama i domaćinstvima tokom celog perioda trajanja epidemije.

Dodao je da će paket obuhvatiti dalje davanje državnih garancija kompanijama kojima su potrebna sredstva za likvidnost, zatim isplatu naknada za nezaposlene i pomoć ljudima sa malim primanjima.

Italijanski ministar je takođe rekao da korišćenje sredstva Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) za borbu protiv krize, u trenutnim uslovima nije opcija i da je, pored intervencija evropskih centralnih banaka, Evropi potrebno da koordinira zajedničku fiskalnu politiku.

Video: Možda se vidimo kasnije: Italijanski političar skinuo zastavu EU iz svog kabineta

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>