• 0

Znate li gde su naši neimari, kako rade u vreme korone?

Ministarstvo je dalo preporuku svim investitorima da učine sve kako bi održali nivo aktivnosti

  • 0
zorana mihajlovic Foto: Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevine

Na gradilištima najvećih projekata izgradnje putne i železničke i komunalne infastrukture, rehabilitacije puteva i izgradnji stanova za snage bezbednosti u Srbiji juče je bilo angažovano više od 3.500 radnika, a radovi se odvijaju uz primenu svih mera koje su predviđene u cilju suzbijanja infekcije COVID-19, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

- Ministarstvo je dalo preporuku svim investitorima da učine sve kako bi održali nivo aktivnosti na gradilištima na realizaciji infrastrukturnih projekata, a svi investitori imaju obavezu da radnicima obezbede svu potrebnu primenu zaštite od korona virusa, u skladu sa odlukama Vlade Srbije - navodi Mihajlovićeva.

Ona je zahvalila svim kompanijama i radnicima koji u teškim uslovima nastavljaju da rade i naglasila da je ministarstvo tu da im pruži svaki vid podrške i da zajednički rešavaju sve probleme na koje nailaze.

Ona je navela da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata na kojima je juče bio angažovan 3.531 radnik iznosi 2,6 milijardi evra, a da je ukupna dužina puteva i pruga na kojima se izvode radovi, uključujući i radove na rehabilitaciji državnih puteva, iznosi oko 520 kilometara.

Broj radnika u skladu je sa fazom u kojoj se nalaze radovi, pa tako najveći broj radnika, ukupno 919, u utorak radilo na izgradnji deonice brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada.

Na ovom gradilištu, gde radove izvode ruski RŽD, prisutne su i 272 jedinice mehanizacije. Na drugoj deonici brze pruge Beograd-Budimpešta, od Beograda do Stare Pazove, gde su izvođači kineske kompanije ČČ i “Čajna rejlvej internešenel”, radove je juče izvodilo 613 radnika, uz 196 jedinica mehanizacije.

Na obilaznici oko Beograda, na deonici u izgradnji od Ostružnice do Bubanj potoka, gde je glavni izvođač kineska kompanija “Pauer Čajna”, juče je bilo 343 radnika i 81 jedinica mehanizacije, dok na deonici auto-puta “Miloš Veliki” od Požege do Preljine, gde je izvođač kineska kompanija ČČ, radove izvodilo 70 radnika, a prisutno je 29 jedinica mehanizacije.

Na gradilištu Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, na kojem je glavni izvođač konzorcijum kompanija “Behtel” i “Enka”, juče je radio 51 radnik.

Na izgradnji deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, trenutno radi 88 radnika turske kompanije “Tašjapi”, 9 radi od kuće, a na gradilištu je i 58 jedinica mehanizacije. Na drugom gradilištu iste kompanije, na rekonstrukciji državnog puta Novi Pazar - Tutin, angažovano je 48 radnika, kao i 25 jedinica mehanizacije.

Na deonici železničkog Koridora 10, od Jajinaca do Male Krsne, na kojem su izvođači su francuska kompanija “Kolas” i srpski “Energoprojekt”, radove izvodi ukupno 85 radnika, sa 10 jedinica mehanizacije.

Na deonicama državnih puteva čija je rehabilitija u toku u okviru Projekta rehabilitacije državnih puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja, ukupno je juče radove izvodilo 667 radnika, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pored toga, na izgradnji stanova za snage bezbednosti u više gradova u Srbiji bilo je angažovano ukupno 446 radnika, dok su 192 radnika radila na projektima u komunalnoj infrastrukturi kojima upravlja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>