• 1

Njima paket mera nije dovoljan: Ulagali 350.000 evra po sobi, sad su prazne

Ugostitelji i hotelijeri bili prvi na udaru zbog epidemije koronavirusa

  • 1
Turska all inclusive more plaža hotel

Turska / foto: pixabay.com

Program mera za pomoć privredi može da sanira oko 40 odsto štete koju ugostitelji i hotelijeri trpe zbog krize izazvane pandemijom virusa korona.

To je ocena direktora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES Georgija Genova, koji je podsetio da je ta privredna grana najviše pogođena i da joj je neophodna dodatna pomoć da bi se oporavila.

Program pomoći privredi, vredan pet milijardi evra, Genov vidi kao pozitivnu meru države, ali napominje da su ugostiteljstvo i hotelijerstvo specifični sektori i da sagledavanje sadašnje situacije zahteva sveobuhvatnu analizu problema.

- Ako to ne uradimo, nećemo moći da izađemo sa pravim merama koje će pomoći hotelskoj industriji. Pozvali smo sve hotelijere i restoratere da nam dostave podatke o broju zaposlenih i otkazanim rezervacijama do jula i za nekoliko dana imaćemo tačan presek stanja koji ćemo predočiti Vladi Srbije - kaže Genov.

"Kako da vratimo kredite"

 

Ističe da su najveći problemi ugostitelja i hotelijera, kao i ostalih privrednika, kako da sačuvaju radnike čija je, kako kaže, prosečna plata oko 310 evra.

Kako kaže, veliki broj hotelijera i restoratera su u trci za što kvalitetnijom uslugom poslednjih godina mnogo ulagali u svoje poslovanje.

- Recimo, ulaganja u hotelima kreću se od 70 do 350.000 evra po sobi, a u restorane je investirano od 1.500 do 5.000 evra. U godini, za koju se očekivalo da će za turizam biti najbolja od 1989. godine, nastao je problem kako da se ti krediti otplaćuju - naveo je Genov.

Pozdravio je meru odlaganja plaćanja poreskih obaveza i dodao da je HORES ranije predložilo da se hotelijeri i ugostitelji oslobode poreza na imovinu koji je, kaže, veoma visok posebno u lokalnim samoupravama.

Takođe, to udruženje predlaže i reprogram obaveza prema javnim preduzećima, kao šo su "Srbijagas" i "Elektroprivreda Srbije" budući da, kako kaže, restorani i većina hotela ne rade, a plaćaju "angažovanu struju za celu godinu".

Među predloženim merama HORES-a je, kaže Genov, i smanjenje PDV-a na hranu sa 20 na 10 odsto, kao i da se zakonske odredba o povremenim poslovima, kada je reč o sezonskim radnicima, primenjuju i na turizam i hotelijerstvo.

Spas turističke sezone vidi u oslanjanju na domaći turizam i predlaže da se sve školske i apsolventske ekskurzije ove godine realizuju u Srbiji, kao i da zaposleni godišnje odmore provedu na planinama i u banjama u zemlji.

Prve efekte mera iz paketa državne pomoću mogu se, kaže, očekivati tek kada prođe pandemija i dodaje da je pomoć hotelijerima i ugostiteljima potrebna već sada.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    2. april 2020 | 10:48

    Ne mogu da verujem, pa ko danas ima tolike pare da ulaze, to su milioni eura, zna se na kakav nacin zaradjenih, i jos kukaju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>