• 1

Jedna od najbogatijih zemalja sveta mogla bi da doživi najveći krah

Jedna od najbogatijih zemalja sveta mogla bi da doživi najveći pad ekonomije, još od svoje nezavisnosti...

  • 1
Singapur Jedna od najbogatijih zemalja sveta se suočava s ozbiljnom krizom / Foto: Pixabay

Budući da je korona virus naštetio čak i moćnoj privredi Singapura, cene nekretnina i zakupa konačno su pale i to najviše u poslednje tri godine.

Preciznije, u protekla tri meseca one su pale za 1,2 odsto, piše Blumberg.

To je posledica nemogućnosti prodaje nekretnina, koja trenutno vlada širom sveta, pa tako i na tržištu poznatom po najskupljim nekretninama i zakupima na svetu.

- Tržište nekretnina će verovatno ostati u blagom padu, dokle god nezaposlenost ostane na niskim nivoima. Sve zavisi od trajanja pandemije - kaže Kristin Sun, šefica istraživačkog odeljenja u "OrangeTee & Tie".

Situaciju bi dodatno trebalo da olakša ponuda najvećih singapurskih banaka, vezana za zamrzavanje otplate kredita. Ipak, pitanje je hoće li to spasiti privredu Singapura.

Kako stvari stoje, ova azijska zemlja ide prema svojoj prvoj recesiji u poslednjih 20 godina. U poslednjem kvartalu BDP je pao 2,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je najveći pad od krizne 2009.

U poređenju s proteklim tromesečjem, singapurski BDP potonuo je za čak 10,6 procenata.

- Singapur će verovatno doživeti najveći pad ekonomije od svoje nezavisnosti – rekao je Heng Svi Keat, potpredsednik Vlade te zemlje, nakon što su objavljene prognoze o padu BDP-a za četiri odsto u 2020.

Kako piše BBC, budući da je Singapur jedna od prvih zemalja koja je objavila podatke o rastu, odnosno padu privrede za protekli kvartal, to nam daje tek naznaku štete koju će nova pandemija učiniti svetskoj privredi.

Video: Budućnost se dešava sada: Leteći taksiji predstavljeni na sajmu u Singapuru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. april 2020 | 11:52

    NAJLEPSI ,NAJ CISTIJI I NAJSKUPLJI GRAD NA SVETU KOJI SE SMATRA AZIJSKOM SVICOM IZACE IZ SVAKE KRIZE JER TAMO LJUDI RADE KO ROBOTI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>