• 10

Postoje uslovi: Evo ko nema pravo da koristi paket mera za spas privrede

Postoji nekoliko kriterijuma koje će firme morati da ispune

  • 10
Konferencija, grafika, biznis Foto: Shutterstock

Paket mera za spas ekonomije, koji je predstavljen pre dva dana, vredan je 5,1 milijardu evra, odnosno 608,3 milijarde dinara. To predstavlja polovinu našeg godišnjeg budžeta, odnosno 11 odsto BDP Srbije.

Prvi set mera odnosi se na poreske olakšice, odnosno odlaganje plaćanja dospelih poreskih obaveza, uz kasniju otplatu na rate.

Drugi set mera podrazumeva direktna davanja preduzećima, kroz isplatu tri minimalne zarade.

Treći set mera je usmeren na očuvanje likvidnosti privrednih subjekata u uslovima ekonomske krize očekivane tokom i po okončanju vanredne situacije.

Četvrti set mera se odnosi na uplatu direktne pomoći u iznosu od po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti svim punoletnim građanima Srbije.

U međuvremenu su se pojavile i dileme, ko neće moći da ostvari pravo na ove državne mere.

Kako je i sam ministar finansija obrazlažući paket mera, rekao, pravo na državnu podršku nemaju preduzeća koja su tokom vanrednog stanja otpustila više od 10 odsto radnika.

Zatim, ni i ona koja su zamrzla (privremeno prekinula) svoje poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno 15. marta.

Minimalnu zaradu neće moći da dobiju ni radnici na crno, ako ih ima neprijavljenih u firmi.

Kada je reč o trećem paketu mera, odnosno likvidnosti za preduzeća, na sredstva koje će banke raspoređivati, neće moći da računaju firme koje nisu redovno izmirivale obaveze prema državi, bankama i poslovnim partnerima.

Ti kriterijumi se, kako je najavljeno neće tolerisati, odnosno, da bi se koristila garantna šema koja služi da se prevashodno ojača poverenje između države, banaka i privrednika, preduzeća moraju da dokažu da su izmirivali redovno obaveze prema državi, prema bankama, zaposlenima.

Govori se i o tome, da jeftine kredite, i pomoć za likvidnost neće moći da dobiju velike kompanije, kao ni firme koje se bave određenim delatnostima, poput igara na sreću, prometom naftom i naftnim derivatima i dr.

Video: Mali: Ovo nije pomoć za poslodavce, već za zaposlene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukas

    2. april 2020 | 11:32

    Ovih 100€ su veliki izdatak za Srbiju, a dobiće ih mnogo onih koji rade na zapadu na crno, a vode se na biroima, devizni penzioneri, estrada, bogati biznismeni, menadžeri i ostali "bogatuni".Nije mi jasan taj vid pomoći.

  • PP

    2. april 2020 | 13:10

    Ne razumem zašto ovaj paket mera dobijaju i oni koji su realno profitirali ( uslovno rečeno) sa ovom situacijom( prehrambene prodavnice,apoteke....)Njima je znatno uvećan promet ,a dobice pomoć za isplatu minimalca kao i ostali koji nista nisu radili!!!

  • Ja

    2. april 2020 | 12:56

    Sta je sa onima koji su ipak dobili otkaz u vanrednom stanju a pre ovih mera?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>